Върховният съд на Испания потвърди присъда срещу премиера на Каталуния

Ким Тора

Върховният съд на Испания потвърди днес съдебо решение, с което на каталунския регионален премиер Ким Тора се забранява да заема държавни постове за срок от 18 месеца, предаде ТАСС.

През декември Висшият съд на Каталуния осъди Тора по обвинение, че е нарушил разпореждане на Централната избирателна комисия (ЦИК) на Испания преди парламентарните избори в страната. Процесът срещу него бе за сепаратистка символика върху държавни сгради в Каталуния, която ЦИК изискала да бъде премахната, но регионалният премиер задълго пренебрегвал това разпореждане.

Привърженик на отделянето на Каталуния от Испания, Ким Тора трябва да напусне ръководния си пост, който зае през 2018 г. Функциите му временно ще бъдат поети от каталунския вицепремиер Пере Арагонес. Ако регионално законодателно събрание не успее да утвърди нов премиер, то ще бъда разпуснато и в Каталуния ще се състоят избори.

В изявление централното правителство в Мадрид изразява уважение към решението на Върховния съд и подчертава, че никой не е над закона.

Каталунски сепаратистки организации са свикали протести тази вечер.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?