Върховният съд на Румъния освободи българина, заподозрян в шпионаж

Деветчленен състав на румънския Върховен касационен съд реши четиримата обвиняеми по делото за икономически шпионаж в ущърб на стратегически приватизации да бъдат освободени, предаде във вторник румънската информационна агенция Медиафакс, цитирана от БТА.

Обвиняемите са румънците Доринел Муча и Раду Дончу и двама чуждестранни консултанти на "Креди сюис фърст Бостън" - българинът Стамен Станчев и американецът от руски произход Вадим Бенятов Дон.

Решението на съда е окончателно. То е било взето в понеделник вечерта в 20,30 часа след продължило шест часа заседание, в рамките на което двамата международни консултанти и двамата румънски служители в министерства заявиха, че са невинни и че чрез постъпките си са донесли печалба на румънската държава.

След още седем часа обсъждания, деветчленният състав на съда реши да освободи четиримата обвиняеми.

Доринел Муча и Стамен Станчев посочиха, че чрез организирането на втори кръг от търга за приватизацията на енергийното дружество "Електрика Мунтения Суд" предлаганата цена за закупуване на 67% от акциите на компанията е била увеличена със 100 милиона евро.

Станчев изтъкна също, че през последните 15 години е допринесъл в Румъния да бъдат инвестирани три милиарда евро, предаде Ромпрес. Той допълни, че е срещнал с лидера на синдикатите в “Петром” Лука Ливиу във връзка с правителственото решение да бъдат обявени за продажба осем процента от акциите на дружеството, които са се предлагали на работниците. Станчев е договорил на работниците да бъде отпуснат  кредит от "Креди сюис фърст Бостън".

Четиримата обвиняеми отрекоха да са търгували с информация и изтъкнаха, че прокурорите не познават достатъчно икономическия пазар и говорят с общи фрази.

Върховният съд прие миналата сряда искането на прокурорите от Върховна касационна прокуратура за продължаване на срока на предварителния арест на четиримата, обвинени в икономически шпионаж и издаване на конфиденциална информация, отнасяща се до приватизацията на стратегически румънски компании.

Решението бе обжалвано пред друг състав на съда от адвокатите на четиримата задържани.

Освободените нямат право да напускат Букурещ.

Споделяне

Още от Балкани