Върховният съд на Венецуела поиска имунитета на Хуан Гуайдо

Върховният съд на Венецуела поиска имунитета на Хуан Гуайдо

Венецуелският Върховен съд поиска да отнеме парламентарния имунитет на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, самопровъзгласил се за временен президент на страната и признат като такъв от около 50 държави, предадоха световните агенции..

Гуайдо е обвинен, че е нарушил забрана за напускане на територията на страната, наложена му от Върховния съд. Той обиколи няколко съседни страни, сред които Колумбия, Бразилия, Парагвай, Аржентина и Еквадор, в края на февруари и началото на март.

Очаква се Конституционното събрание, което е лоялно на президента Николас Мадуро, да подкрепи мярката, предложена от Възходния съд.

В края на март венецуелските власти забраниха на Гуайдо да заема изборна длъжност за 15 години. Мотивът за това решение е предполагаема корупция, обявиха венецуелските власти.

Междувременно Мадуро смени министъра на енергетиката в момент, в който страната е парализирана от поредица от големи прекъсвания на тока, предадоха световните агенции.

Мадуро уволни Луис Мота Домингес, на поста от август 2015 г., и на негово място назначи Игор Гавирия Леон. Той го определи като "работник в енергийната промишленост с 25 годишен опит и инженер, който е имал много отговорности". Гавирия Леон ще оглави и националната електрическа корпорация Корпоелек. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят