Варна и Бургас модернизират градския си транспорт

Бургас иска да направи цялостна модернизация на транспортната система на града с проект за 50 млн. Евро. Новата транспортна система на града ще се финансира от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) по програма "Джаспър" (JASPER).

Проектът включва на първия етап удължаване на тролейбусната мрежа с 19 километра, покупката на 20 нови тролея, подмяната на 100 автобуса, изграждане на интегриран център за управление на градския транспорт, информационни табла по спирките и други.

Във Варна планират до края на годината да бъде изградена GPS-система за контрол на автобусите от градския транспорт, съобщиха прокуристът на общинската фирма "Градски транспорт" ЕАД Пенчо Пенчев и управителят на израелската компания "Транстриумф холдинг" АД Андраник Шакариян. Двете фирми ще вложат в този проект около 400 хиляди лева.

"Транстриумф" притежава правата да оперира с над 50% от автобусните линии във Варна и държи 140 от 250-те автобуса, които обслужват града.

"Градски транспорт" предвижда тази година да инвестира 16.5 млн. лв. Дружеството купува 10 нови автобуса на метан. Подготвя се инвестиране в нови тролейбуси и в модернизация на контактната мрежа. Подготвя се и въвеждане на електронна система за таксуване на пътниците, за което са нужни около три милиона евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?