Варненски съд остави под домашен арест турски гражданин, осъден за членство в ПКК

Варненски съд остави под домашен арест турски гражданин, осъден за членство в ПКК

Турски гражданин, обвинен за участие в терористична организация в родината си остава под "домашен арест", до началото на същинското производство по делото за екстрадиция. Решението е на Варненския окръжен съд.

Спрямо 44-годишния Мехмед Я. има постъпило искане от съдебните власти в Турция за временното му задържане с намерение за екстрадиция.

Турският гражданин е бил задържан на летището във Варна при пристигането му с полет от Дюселдорф на 2 септември. Той е дошъл в България на почивка в курорта Златни пясъци.

Мехмед Я. се издирва с червена бюлетина на Интерпол-Анкара издадена на 22 август 2009 г. Престъплението, за което е бил осъден и има влязла в сила присъда в Турция, е за извършване на дейности като член на терористична организация ПКК. Наложеното му наказание от турския съд е затвор от 6 години и 3месеца, от което има остатък за изтърпяване от 3 години, 7 месеца и 23 дни.

Мъжът е пристигнал в Германия като бежанец, като по-късно е получил германско гражданство и в момента работи като социален педагог там.

Защитата на Мехмед Я. посочи, че германските власти вече са отказали екстрадиция в Турция на мъжа, тъй като преследването спрямо него е било политическо. Пред съда обвиняемият заяви, че не е извършил престъпленията, за които е бил осъден от турските власти. Той посочи, че като студент, преследванията спрямо него са били, че е ползвал майчиния си – кюрдски език и заедно с други свои колеги от университета, е бил обявен за част от терористична организация.

Становището на съда беше, че голяма част от представените доводи от защитата са по-скоро обект на преценка по време на същинското производство по екстрадиция.

Съдебният състав, като съобрази всички представени доказателства и становища прецени, че искането е съобразено с изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция, както и че е налице валидна заповед за арест.

Декларирано е и намерението на турските съдебни власти да искат екстрадицията.

Според Варненския окръжен съд не са налице кумулативните предпоставки за определяна на най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража", която в конкретния случай се явява несъразмерно тежка.

Съдът като съобрази всички становища на страните определи мярка "домашен арест" по хотелската регистрация на лицето, която да обезпечи неговото участие в същинското производство по екстрадиция.

Определението на съда може да се протестира и обжалва пред Апелативен съд Варна в тридневен срок, считано от сряда.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?