Варшава: Меркел и Макрон опитват да изтрият полската трагедия от паметта на Европа

Варшава: Меркел и Макрон опитват да изтрият полската трагедия от паметта на Европа

Полският министър на отбраната Антони Мачеревич обвини германската канцлерка Ангел Меркел и френския президент Еманюел Макрон в опит да изтрият от историческата памет на Европа трагедията, причинена на Полша от Германия през Втората световна война, предаде Асошиейтед прес.

Мачеревич направи изявлението си по време на посещение в малкия град Сулейов, разположен в централната част на страната. Днес се навършват 78 години от деня, когато градът е бил бомбардиран от германските военновъздушни сили в началото на Втората световна война.

Министърът заяви, че иска да напомни на Меркел и Макрон за полската драма през Втората световна война. По време на войната са убити 6 милиона полски граждани и са разрушени градове и села.

В последно време се засилва напрежението между полското консервативно националистическо правителство и лидерите на Германия и Полша. Неотдавна Меркел и Макрон отправиха критики срещу посегателствата срещу върховенството на закона, извършени според тях от правителството във Варшава, припомня АП.

Полското правителство ще обяви позицията си по въпроса за военните репарации, които Варшава може да поиска от Германия заради "германската агресия от 1939 г.", заяви същевременно полският външен министър Витолд Вашчиковски, цитиран от Франс прес.

Вашчиковски каза пред частното радио Ер Ем Еф, че исканите от Полша репарации може да надхвърлят един трилион долара. Тази сума бе спомената в събота от вътрешния министър Мариуш Блашчак.

Вашчиковски обаче подчерта, че решението да се отправи подобно искане към Берлин не зависи единствено от външното министерство.

Външният министър отбеляза, че същият въпрос трябва да бъде проучен и за Русия заради нахлуването ѝ в Полша на 17 септември 1939 г.

Темата за германските репарации бе повдигната на 28 юли от лидера на управляващата консервативна партия в Полша Ярослав Качински. "За толкова мащабна операция е нужна ефикасна и лоялна дипломация", заяви водачът на "Право и справедливост", намеквайки, че сегашната полска дипломация не е такава. Той обяви, че наесен ще се гласува закон за нейното реформиране.

"Става дума за огромни суми, а и за факта, че германците от години отхвърлят отговорността си за Втората световна война", заяви Качински.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?