ВАС даде на Петканов решението за Чорни, НСС още търси препис

Национална служба "Сигурност" (НСС) все още не е получила препис от решението на Върховния административен съд (ВАС), с което бе обявена за нищожна заповедта за "отказ за влизане в страната" на Михаил Чорни. Това каза юрист-консултът на НСС Вера Цинцарска, цитирана от БТА.

"Когато получим преписа с мотивите на съда, тогава ще решим какво ще предприемем, добави Цинцарска и уточни, че по принцип службата трябва да получи такъв препис в най-кратък срок, но може би по организационни причини такъв няма. Юристката на контраразузнаването каза още, че молба за препис е била подадена на 8 октомври - миналата сряда.

По-късно днес, от ВАС съобщиха, че още от 7 октомври решението и цялата административна преписка по случая са изпратени обратно в секретна секция на Софийски градски съд, където бе образувано делото. От ВАС уточняват, че страните трябва оттам да си поискат препис на решението и ще го получат.

Върховният административен съд е предоставил препис от решението по постъпила днес молба на министъра на вътрешните работи Георги Петканов, който обаче не е страна по делото, уточняват от съда.

Миналата седмица тричленен състав на ВАС потвърди решение на Софийски градски съд, с което беше отменена заповедта на предишния директор на НСС ген. Атанас Атанасов за налагане на принудителна административна мярка "отказ за влизане в страната" на Майкъл Чорни през 2000 г.

Вътрешният министър Георги Петканов заяви, че НСС ще реши дали да издаде нова заповед срещу Чорни, когато получи съдебното решение и се запознае с мотивите за отмяната на предишната. Според него съдът не казва, че Чорни не представлява заплаха за националната сигурност на България и затова може да бъде издадена нова ограничителна заповед на същото основание.

Не изключвам да са постъпили основания за подобна административна мярка и след 2000 г., когато е издадена отменената заповед, заяви Петканов в събота пред Дарик радио. Той отново повтори, че с директора на НСС са говори по въпроса и ген. Иван Чобанов вероятно ще издаде нова заповед. Петканов отрече да е обсъждал казуса "Чорни" на срещата си с посланика на САЩ Джеймс Пардю миналата седмица. Министърът категорично отрече да му е оказван някакъв натиск във връзка с този случай.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: