ВАС решава ще има ли сделка за БТК до 20 юни

Финализирането на сделката за БТК отново е в ръцете на Върховния административен съд, след като в сряда прокуратурата официално внесе протеста си срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията за концентрация на стопанска дейност между телекома и купувача "Вива венчърс".

Сделката за БТК щяла да накърни националната сигурност, според БСП

В сделката за БТК правителството не е отчело българския национален интерес от гледна точка на националната сигурност и на управлението на страната при криза, обяви лидерът на БСП Сергей Станишев след среща с ръководството на Генералния щаб на армията. Шефът на Генщаба ген. Никола Колев потвърди, че държавният телеком има важна роля в системата на националната сигурност, тъй като е изградена единна система за обслужване не само на гражданските интереси, но и на държавното и военното ръководство в случай на криза.

С внасянето на протеста автоматично се спира решението на КЗК, уточниха от административния съд. То е задължително условие за финализирането на сделката - превеждането на цялата сума по сделката от "Вива венчръс" и джиросването на нейно име на акциите на БТК. В момента определенията от АП срок за приключване е 20 юни.

Заедно с протеста на зам.главния прокурор Цони Цонев, във ВАС е постъпила и молба от КЗК съдът да допусне предварително изпълнение на нейното решение. Все още не е ясно кога съдът ще се произнесе по молбата.

В протеста на прокуратурата се твърди, че КЗК в нарушение на Закона за защита на конкуренцията не е извършила оценка на въздействието върху пазара на концентрацията между БТК и "Вива венчърс", нито е поставила изисквания, за да се запази ефективна конкуренция на телекомуникационния пазар.

Според зам.-главния прокурор и шеф на Върховната административна прокуратура Цони Цонев, КЗК е подминала факта, че в приватизационния договор за БТК е записано освобождаването на 6500 служители на БТК през следващите четири години. Това противоречало на текст в закона за защита на конкуренцията, според който КЗК може да разреши концентрация, "която макар и да установява или засилва господстващо положение, цели модернизиране на производството и икономиката като цяло, подобряване на пазарните структури, привличане на инвестиции, създаване на нови работни места, по-добро задоволяване интересите на потребителите...".

Връчват GSM лиценза на БТК

В четвъртък в 11 ч. ще бъде връчена лицензията за трети GSM оператор на БТК, съобщиха от пресцентъра на комисията за регулиране на съобщенията. Днес е била преведена таксата за получаване на лиценза - 54.160 млн.лв.

"Не виждам как се създава концентрация на една дейност чрез проста промяна на собствеността от държавна в частна, чрез приватизация. Концентрация на дейност се създава, когато се сливат или се разделят компании, а не когато една компания просто си сменя собственика", коментира НДСВ експертът и общински съветник в София Владимир Каролев. Той определи като формално самото разрешение на КЗК за концентрация, а прокурорския протест - като ненужен.

Прокурорите обжалват още поетия с приватизационния договор за БТК ангажимент от държавата да не променя телекомуникационното законодателство.

Според зам.-главния прокурор, неизлагането на мотиви в решението на КЗК било съществено нарушение на административно-производствените правила.

Също днес във ВАС е внесена и жалба от частния оператор на обикновена телефонна услуга "Нетплюс" ООД, според когото с раздържавяването си БТК щяла да увеличи своето пазарно присъствие, което било целта на сделката.

Надявам се сделката да приключи окончателно колкото е възможно по-бързо, имайки предвид колко е важна тя за международната инвестиционна общност, коментира Каролев пред БНР. Той напомни, че завършването на приватизацията на БТК, формално започнала още от БСП-правителството на Жан Виденов, се чака от рейтинговите агенции като критерий за бъдещото им решение да дадат инвестиционен кредитен рейтинг на България.

Споделяне

Още от Бизнес