ВАС решава ще има ли сделка за БТК до 20 юни

Финализирането на сделката за БТК отново е в ръцете на Върховния административен съд, след като в сряда прокуратурата официално внесе протеста си срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията за концентрация на стопанска дейност между телекома и купувача "Вива венчърс".

Сделката за БТК щяла да накърни националната сигурност, според БСП

В сделката за БТК правителството не е отчело българския национален интерес от гледна точка на националната сигурност и на управлението на страната при криза, обяви лидерът на БСП Сергей Станишев след среща с ръководството на Генералния щаб на армията. Шефът на Генщаба ген. Никола Колев потвърди, че държавният телеком има важна роля в системата на националната сигурност, тъй като е изградена единна система за обслужване не само на гражданските интереси, но и на държавното и военното ръководство в случай на криза.

С внасянето на протеста автоматично се спира решението на КЗК, уточниха от административния съд. То е задължително условие за финализирането на сделката - превеждането на цялата сума по сделката от "Вива венчръс" и джиросването на нейно име на акциите на БТК. В момента определенията от АП срок за приключване е 20 юни.

Заедно с протеста на зам.главния прокурор Цони Цонев, във ВАС е постъпила и молба от КЗК съдът да допусне предварително изпълнение на нейното решение. Все още не е ясно кога съдът ще се произнесе по молбата.

В протеста на прокуратурата се твърди, че КЗК в нарушение на Закона за защита на конкуренцията не е извършила оценка на въздействието върху пазара на концентрацията между БТК и "Вива венчърс", нито е поставила изисквания, за да се запази ефективна конкуренция на телекомуникационния пазар.

Според зам.-главния прокурор и шеф на Върховната административна прокуратура Цони Цонев, КЗК е подминала факта, че в приватизационния договор за БТК е записано освобождаването на 6500 служители на БТК през следващите четири години. Това противоречало на текст в закона за защита на конкуренцията, според който КЗК може да разреши концентрация, "която макар и да установява или засилва господстващо положение, цели модернизиране на производството и икономиката като цяло, подобряване на пазарните структури, привличане на инвестиции, създаване на нови работни места, по-добро задоволяване интересите на потребителите...".

Връчват GSM лиценза на БТК

В четвъртък в 11 ч. ще бъде връчена лицензията за трети GSM оператор на БТК, съобщиха от пресцентъра на комисията за регулиране на съобщенията. Днес е била преведена таксата за получаване на лиценза - 54.160 млн.лв.

"Не виждам как се създава концентрация на една дейност чрез проста промяна на собствеността от държавна в частна, чрез приватизация. Концентрация на дейност се създава, когато се сливат или се разделят компании, а не когато една компания просто си сменя собственика", коментира НДСВ експертът и общински съветник в София Владимир Каролев. Той определи като формално самото разрешение на КЗК за концентрация, а прокурорския протест - като ненужен.

Прокурорите обжалват още поетия с приватизационния договор за БТК ангажимент от държавата да не променя телекомуникационното законодателство.

Според зам.-главния прокурор, неизлагането на мотиви в решението на КЗК било съществено нарушение на административно-производствените правила.

Също днес във ВАС е внесена и жалба от частния оператор на обикновена телефонна услуга "Нетплюс" ООД, според когото с раздържавяването си БТК щяла да увеличи своето пазарно присъствие, което било целта на сделката.

Надявам се сделката да приключи окончателно колкото е възможно по-бързо, имайки предвид колко е важна тя за международната инвестиционна общност, коментира Каролев пред БНР. Той напомни, че завършването на приватизацията на БТК, формално започнала още от БСП-правителството на Жан Виденов, се чака от рейтинговите агенции като критерий за бъдещото им решение да дадат инвестиционен кредитен рейтинг на България.

Споделяне

Още от Бизнес

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?