Вашингтон настоява възможността за удар да бъде включена в резолюцията за Сирия

Опозицията отхвърли предложението на Иран да посредничи за преговори с режима на Асад

Вашингтон настоява възможността за удар да бъде включена в резолюцията за Сирия

Вашингтон ще настоява в резолюцията на ООН за Сирия да бъде включена клауза, позволяваща евентуална военна намеса в конфликта, при неспазване на условията по споразумението за унищожаването на химическите оръжия на режима на Башар Асад, съобщава в съобата РИА "Новости".

"Нашата позиция е, че глава 7, касаеща санкциите при неспазване на условията на резолюцията, трябва да съдържа пълния спектър от възможни последствия и ние настояваме да се включи в нея реализация на най-сериозната от всички възможни санкции", коментира съветникът по националната сигурност на американския президент Барак Обама – Бен Родс.

От Организацията за забрана на химическите оръжия пък заявиха позицията, че Сирия е преодоляла първото препятствие, взимайки под внимание руско-американското споразумение, целящо избягване на военна операция на западните сили в близкоизточната страна, съобщава "Телеграф".

"Получихме първите разкрития за сирийските химически оръжия", се казва в становище на организацията, като се посочва, че разкритията трябва да бъдат внимателно проучени от техническия ѝ секретариат.

Решението на сирийския президент Башар Асад да разкрие информация за най-големия арсенал от химически оръжия в близкоизточния регион и да допусне да бъде поставен под международен контрол се прие в началото със скептицизъм. Критиците видяха в действието тактика за печелене на време.

Според анализатори режимът в Дамаск притежава около 1000 тона бойни отровни химически вещества, сред които зарин и WX невропаралитичен агент.

Междувременно опозиционната Сирийска национална коалиция отхвърли иранско предложение да посредничи за преговори с режима, като заяви, че предложението е несериозно и определи Техеран като "част от проблема", предаде в събота АФП.

"Иранската инициатива е несериозна и ѝ липсва политическа благонадеждност", посочва коалицията в свое изявление, разпространено след изказване на иранския президент Хасан Роухани, че неговото правителство е готово "да съдейства за диалог" между сирийските власти и бунтовниците.

"Трябва да обединим усилията си, за да работим конструктивно в посока на национален диалог, било то в Сирия или Бахрейн. Трябва да създадем атмосфера, в която народите в региона да имат възможност да решават собствената си съдба", пише Роухани в своя статия, публикувана във "Вашингтон пост".

"По-полезно би било Иран да изтегли своите военни експерти и бойци от сирийска територия", контрират обаче от опозиоцията на Асад.

В същото време сили на режима, подкрепяни от лоялните на сирийския президент алауитски милиции "Сили за национална защита" и "Народен Комитет", са убили най-малко 15 души в сунитско село в централната провинция Хама през нощта срещу събота, съобщава Сирийската обсерватория за човешките права.

Башар Асад е представител на общността на алауитското малцинство и се бори срещу бунта, който е доминиран от сунити. От правозащитната организация съобщават още, че е имало сблъсъци между бойци на въоръжената опозиция и силите на режима в селото и че засега не е ясно дали всички убити мъже са цивилни граждани. Силите на опозицията са успели да превземат контрола на съседното село Джелма.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?