Вашингтон настоява възможността за удар да бъде включена в резолюцията за Сирия

Опозицията отхвърли предложението на Иран да посредничи за преговори с режима на Асад

Вашингтон настоява възможността за удар да бъде включена в резолюцията за Сирия

Вашингтон ще настоява в резолюцията на ООН за Сирия да бъде включена клауза, позволяваща евентуална военна намеса в конфликта, при неспазване на условията по споразумението за унищожаването на химическите оръжия на режима на Башар Асад, съобщава в съобата РИА "Новости".

"Нашата позиция е, че глава 7, касаеща санкциите при неспазване на условията на резолюцията, трябва да съдържа пълния спектър от възможни последствия и ние настояваме да се включи в нея реализация на най-сериозната от всички възможни санкции", коментира съветникът по националната сигурност на американския президент Барак Обама – Бен Родс.

От Организацията за забрана на химическите оръжия пък заявиха позицията, че Сирия е преодоляла първото препятствие, взимайки под внимание руско-американското споразумение, целящо избягване на военна операция на западните сили в близкоизточната страна, съобщава "Телеграф".

"Получихме първите разкрития за сирийските химически оръжия", се казва в становище на организацията, като се посочва, че разкритията трябва да бъдат внимателно проучени от техническия ѝ секретариат.

Решението на сирийския президент Башар Асад да разкрие информация за най-големия арсенал от химически оръжия в близкоизточния регион и да допусне да бъде поставен под международен контрол се прие в началото със скептицизъм. Критиците видяха в действието тактика за печелене на време.

Според анализатори режимът в Дамаск притежава около 1000 тона бойни отровни химически вещества, сред които зарин и WX невропаралитичен агент.

Междувременно опозиционната Сирийска национална коалиция отхвърли иранско предложение да посредничи за преговори с режима, като заяви, че предложението е несериозно и определи Техеран като "част от проблема", предаде в събота АФП.

"Иранската инициатива е несериозна и ѝ липсва политическа благонадеждност", посочва коалицията в свое изявление, разпространено след изказване на иранския президент Хасан Роухани, че неговото правителство е готово "да съдейства за диалог" между сирийските власти и бунтовниците.

"Трябва да обединим усилията си, за да работим конструктивно в посока на национален диалог, било то в Сирия или Бахрейн. Трябва да създадем атмосфера, в която народите в региона да имат възможност да решават собствената си съдба", пише Роухани в своя статия, публикувана във "Вашингтон пост".

"По-полезно би било Иран да изтегли своите военни експерти и бойци от сирийска територия", контрират обаче от опозиоцията на Асад.

В същото време сили на режима, подкрепяни от лоялните на сирийския президент алауитски милиции "Сили за национална защита" и "Народен Комитет", са убили най-малко 15 души в сунитско село в централната провинция Хама през нощта срещу събота, съобщава Сирийската обсерватория за човешките права.

Башар Асад е представител на общността на алауитското малцинство и се бори срещу бунта, който е доминиран от сунити. От правозащитната организация съобщават още, че е имало сблъсъци между бойци на въоръжената опозиция и силите на режима в селото и че засега не е ясно дали всички убити мъже са цивилни граждани. Силите на опозицията са успели да превземат контрола на съседното село Джелма.

Споделяне
Още по темата
Още от Свят