Вашингтон призова Турция към сдържаност в операцията срещу кюрдите

Събитията от последните дни показват, че Москва и Анкара може да са близо до сделка за Сирия

Вашингтон призова Турция към сдържаност в операцията срещу кюрдите

САЩ биха искали Турция да прояви сдържаност в операцията си срещу кюрдските бойци в анклава Африн в Северозападна Сирия, заяви в Джакарта американският министър на отбраната Джеймс Матис, цитиран от Асошиейтед прес.

"Насилието в Африн внася смут в една до неотдавна относително стабилна зона в Сирия. Искаме Турция да прояви сдържаност във военните си операции и в изявленията си", добави Матис.

Той отбеляза, че има опасност турската операция да влоши хуманитарната криза в този район и в други части на Сирия. По думите му тази операция затруднява международните усилия за разгромяване на "Ислямска държава".

Матис заяви, че САЩ проявяват разбиране към безпокойствата на Турция за сигурността ѝ, но че подновеното насилие в Африн може да се използва от ИД.

Сирийският център за наблюдение правата на човека съобщи, че хиляди хора бягат от боевете в района на Африн, където Турция подлага на артилерийски обстрел и въздушни удари позиции на кюрдите, предаде Ройтерс.

Според неправителствената организация сирийски правителствени войски не пускат бягащи от Африн да преминат през пропускателните пунктове за контролираните от кюрдите квартали на град Алепо. Африн се намира на около 50 км от Алепо.

Въпреки декларираното преди пет месеца от президента на САЩ Доналд Тръмп сближаване между Вашингтон и Анкара, Турция предприе настъпление срещу сирийските кюрди, които са най-близките съюзници на Америка в борбата ѝ срещу Ислямска държава, пише в. "Ню Йорк таймс".

Турската офанзива, извършена въпреки протестите на САЩ, бележи опасна нова фаза в отношенията между двете страни от НАТО - техните интереси влизат в пряк конфликт на бойното поле. Освен това тя показва до каква степен Америка е загубила влиянието си в Сирия, където основната ѝ цел беше да срази ислямистките бунтовници, коментира вестникът.

Значението, което Турция придава на Сирия, може да означава поражение за САЩ, пише британският в. "Гардиън" и отбелязва, че западните страни не могат да си позволят да загубят Анкара като противовес на налагания от Русия мир. САЩ, Великобритания и Франция отправиха силни критики срещу турското нашествие в Северна Сирия, но трите страни проявяват нежелание да поискат от Турция, която е техен съюзник в НАТО, да се изтегли и призовават да ограничи жертвите до минимум. Това вероятно означава, че Анкара може да продължи опита си да прогони сирийските кюрди от Африн, коментира британското издание.

Проблемът на западните страни е, че ако развръзката на конфликта в Сирия може вече да наближава, те не могат да си позволят да загубят дипломатическата подкрепа на Турция.

Анкара се смята за жизненоважен противовес на налагания от Русия мир. Притесненията на Анкара за сирийските кюрди по границата ѝ може да подтикнат турския президент Реджеп Тайип Ердоган да сключи споразумение с Москва и Дамаск. Това би означавало дипломатическо поражение за САЩ само седмица след като правителството на президента Доналд Тръмп се ангажира с политическо решение, включващо сваляне на Башар Асад и прогонване на водените от Иран милиции.

Речта на Рекс Тилърсън, с която бе поет този ангажимент, беше повратна точка, която остана недооценена в Европа, отбелязва в. "Гардиън". Тя беше подложена на критики, защото ясно показа стремежите на САЩ, но не и възможни средства за натиск, с които западните страни да убедят Москва да изостави Асад. Средствата за натиск, с които разполагат западните страни, ще бъдат сериозно отслабени, ако не разполагат с подкрепата на Анкара. Ако вместо това Турция застане на страната на Русия, Москва ще може да наложи своето политическо решение на преговорите в Сочи, планирани за 29 и 30 януари.

Събитията от последните няколко дни показват, че Русия и Турция може да са близо до сключване на споразумение. Турски висши военни посетиха Москва преди инвазията в Сирия, за да получат гаранции, че руската бойна авиация няма да нападне техни сили.

Очертанията на споразумение са ясни - Анкара подкрепя руския мирен процес, а Москва мълчаливо приема турските стремежи за отслабване на кюрдите по границите.

САЩ могат да кажат, че са толерирали завземането на територия от кюрдите в Северна Сирия, докато кюрдските милиции в Сирийските демократични сили са били необходими за победа над Ислямска държава. Сега, след като тази битка е спечелена, приоритетът за Вашингтон е да спре влошаването на отношенията си с Турция. Ако това означава Анкара да завземе временно територии в разпокъсаната Сирия, така да бъде, пише "Гардиън".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?