Турция предупреди САЩ, че може да разшири операцията си в Сирия

Тръмп ще призове Ердоган за деескалация на ситуацията

Мевлют Чавушоглу

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди американския държавен секретар Рекс Тилърсън, че военната операция на Анкара в сирийския район Африн може да се разшири към съседния град Манбидж, предаде ДПА.

Подобен ход би означавал конфронтация между Турция и САЩ, които са съюзници в НАТО. Африн и Манбидж са контролирани от подкрепяните от САЩ кюрдски сили, които Турция смята за терористи.

"Терористите в Манбидж постоянно тормозят със стрелба. Ако САЩ не могат да ги спрат, ние ще го направим", каза Чавушоглу, цитиран от турския в. "Хабертюрк". Той говореше за неотдавнашния си телефонен разговор с Тилърсън.

Турският външен министър заяви, че поискал неговият американски колега да не бъде говорител на кюрдските Сили за защита на народа, които контролират Африн.

Чавушоглу каза, че САЩ не би трябвало да "застават на страната на терористите", а да подкрепят своя съюзник Турция. "Ако не стоите до нас, не ни стойте на пътя", заяви той.

 

Тръмп ще призове Ердоган за деескалация

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще призове в разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган за "деескалация на ситуацията" в сирийския район Африн, заяви Белият дом по-рано.

"Искаме те (Турция) да пристъпят към деескалация", каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

"За това ще става дума в разговора, но не искам да избързвам. Ще разпространим изявление след разговора между тях", заяви тя.

По думите ѝ се очаква Тръмп и Ердоган да разговарят по телефона по-късно в сряда.

Държавният департамент заяви, че САЩ разбират тревогата на Турция във връзка с терористите и Кюрдската работническа партия (ПКК), но ситуацията в Северозападна Сирия трябва да се стабилизира.

"Въпреки че ние сме крайно обезпокоени от дестабилизиращите действия в Северозападна Сирия, Турция е важен съюзник в НАТО. И напълно разбираме безпокойството на Турция във връзка с различните терористични организации и ПКК. Обсъждаме с турското правителство начини за уреждане на тези проблеми", каза говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Същевременно САЩ настояха за стабилизиране на обстановката в Северна Сирия. "Призоваваме Турция да деескалира ситуацията", каза Науърт.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят