Василев и Велчев: доходите няма да скочат с 30 %

Преди началото на днешното редовно заседание на правителството министърът на земеделието Мехмет Дикме, отрече да има някакви проблеми с областните управители и заместник-министрите, които са от квотата на ДПС. Ако някой смята, че има проблеми, то сам си ги е създал. Така той коментира появилите се вчера скандали във връзка с оставката на Осман Октай. В мотивите за оставката Октай посочва, че НДСВ чрез натиск изземват функциите на заместник-министрите от квотата на ДПС, с което се прави грубо отклонение от подписаното коалиционно споразумение. Мехмет Дикме каза, че не е забелязал подобен натиск и че това е проблем на Осман Октай.

Вчера следобед Ахмед Доган се срещна с премиера, но не съобщи подробности за разговора. Доган е приел оставката на Октай. Лидерът на ДПС се разбрал с царя областният управител на София от квотата на ДПС да е Светлана Гебрева, главен държавен инспектор в Дирекцията за държавен строителен контрол. Доган е предложил и областните управители на Разград и Търговище и кандидатите си за заместник-министри.

Вицепремиерът и член работната група, водила преговорите по подписване на коалиционно споразумение Николай Василев отбеляза, че той има прекрасни отношения с коалиционния партньор и не смята, че има неспазване на коалиционното споразумение. Въпросът с оставката на Октай заради неспазване на споразумението е политически въпрос, който трябва да бъде отнесен към парламентарната група, е мнението на Николай Василев.

Той съобщи, че до няколко дни ще бъде представена управленската програма на правителството и добави, че в нея детайлно са застъпени въпросите за доходите, данъците и цените на топло и електроенергия.

Василев не пожела да посочи параметри преди окончателното представяне на програмата за управление, но заяви, че не му е известно правителството да е предлагало варианти за увеличаване на заплатите, които съответстват на лансираните в пресата приблизително 30% ръст на бюджетните доходи до края на тази година. Николай Василев каза още, че в управленската програма е включен и ангажимент на НДСВ за осигуряване на безлихвени кредити до 5000 лева. Според Николай Василев те ще бъдат факт до няколко месеца.

Министърът на финансите Милен Велчев също посочи, че все още не може да коментира промени в доходите и осигуряването на 13 заплата и пенсия, тъй като засега не разполага с окончателните разчети по бюджета.

Николай Василев се съгласи, че в обявеното вчера разпределение на ресорите на вицепремиерите, ведомства, работещи в една и съща сфера, са разпределени към различни ресори, но отбеляза, че вчера се е запознал със заповедта и затова няма друг коментар.

Вицепремиерът и министър на социалната политика и труда Лидия Шулева обясни, че ресорите на вицепремиерите са били разпределени на два принципа. Единият е въз основа на разпореждане с бюджетни средства - всички агенции, които черпят бюджетни средства са към съответното министерство, което е първостепенен разпоредител.

Вторият принцип е въз основа на функциите на ведомството. Ведомства, изпълняващи регулаторни функции са в един ресор, а тези с изпълнителни функции в друг,обясни Шулева.

Министърът на вътрешните работи Георги Петканов посочи, че по време на вчерашната си среща с шефа на комисията по досиетата Методи Андреев, представители на комисията са се запознали с въпросното картонче на член на правителството, с което са се уверили, че то съществува. Комисията има правомощията да уведоми премиера за името на картотекирания министър. Те ще преценят как и дали това ще стане, каза Петканов в отговор на журналистически въпрос.

Петканов и Андреев обсъдили необходимостта от въвеждане на правила за достъп до служебния архив на МВР. Според Петканов това е въпрос от изключителна важност и ред на достъп трябва да бъде установен за всички граждани не само за членовете на комисията. Аз винаги съм бил склонен да допускам комисията до архива, но трябва да бъде установена процедура, по която ще става това, защото законът не третира този въпрос. Петканов и Андреев са постигнали съгласие занапред да се работи върху уреждането на този проблем.

След като беше назначено правителството, комисията "Андреев" направи необходимата проверка на отделните министри. В следствие на проверката беше установено присъствието на картотекиран сътрудник на бившата ДС. По смисъла на закона обаче принадлежността на картотекираните сътрудници към ДС не е безспорна. Именно поради тази причина Методи Андреев поиска да види лично в архива на МВР въпросното картонче с името на министъра. Министърът на вътрешните работи остро се противопостави на това искане, позовавайки се на неприкосновеността на архивите на ръководеното от него министерство.

Споделяне

Още от България