Във Франция бе затворен единственият център за дерадикализиране на ислямисти

Във Франция бе затворен единственият център за дерадикализиране на ислямисти

Във Франция ще бъде затворен единственият център за дерадикализиране на ислямисти, който бе експериментално отворен през септември 2016 г., обяви вътрешният министър Жерар Колон, цитиран от Франс прес.

"Експериментът не се получи", се казва в изявление на министъра.

"Експериментирането с приемен център със свободен достъп на доброволни начала показа ограниченията си. Затова правителството реши да сложи край на експеримента с центъра "Понтурни" в община Бомон-ан-Верон" в Западна Франция, каза Колон.

Центърът бе експериментално отворен през септември 2016 г. с капацитет за прием на 25 души. От февруари не е бил посещаван от никого. През цялото си съществуване е приел само девет души, като никой от тях не е останал до края на програмата по дерадикализация, подчерта министърът.

"Правителството ще проучи възможността за отваряне на малки структури", където да се развиват алтернативи на пращането в затвора, добави той без повече подробности.

В публикуван на 12 юли доклад на Сената се отправят остри критики към водената от Франция политика на дерадикализация и се иска да бъде затворен центърът "Понтурни".

През януари осъждането и пращането в затвора на бивш посетител на центъра като член на джихадистка организация, който иска да отиде в иракско-сирийската зона, предизвика възмущение във Франция.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?