Въведоха се норми за категоризацията на СПА, бизнес и клуб хотелите

Въведоха се норми за категоризацията на СПА, бизнес и клуб хотелите
Правителството ободри в четвъртък изисквания за категоризацията на хотелите, предлагащи специфични услуги като СПА, балнеолечение, бизнес туризъм или забавления по интереси. Това стана с приетите изменения и допълнения в Наредбата за категоризиране на средствата за подслон, местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения.

В момента нормативната уредба не регламентира на какви критерии трябва да отговарят хотелите, занимаващи се със специфичен вид туризъм и се проверяваха само за изискванията за вземане на необходимия брой звезди.

Вече местата за СПА-туризъм, уелнес и бизнес хотелите ще могат да имат само 4 или 5 звезди.

Претендиращите за СПА хотели трябва да предлагат разнообразни водни и козметични процедури, спортни занимания, природосъбразни форми и методи за почивка, физическо и естетическо поддържане на тялото. Нужно е налице да е квалифициран персонал за консултации.

Уелнес хотелите трябва да разполагат със СПА или уелнес-център с разнообразни услуги, процедури, терапии и програми, културно-развлекателни и хоби-занимания.

Бизнес хотелите ще са длъжни да осигуряват условия за работни срещи, конференции, конгреси, презентации, приеми, семинари и т. н.

Хотелите резиденс ще бъдат само 5-звездни и ще предлагат висок комфорт и нетрадиционно обзавеждане. Те ще бъдат изградени при пълна свобода на проектирането и архитектурно-творчески решения на външната конструкция и фасадата на хотела - резиденции, старинни сгради, паметници на културата.

Балнео хотелите трябва да имат лечебен център със специализирано оборудвани кабинети, предназначени за извършване на профилактика, лечение и рехабилитация на туристите от квалифициран медицински и немедицински персонал.

Според новите дефиниции клуб хотелите са средство за подслон, в което туристите се обслужват по интереси и се предлагат основни и разнообразни допълнителни услуги.

С допълнителни изменения в Закона за туризма ще се въведат нови видове обекти за настаняване като апартаментните комплекси, хостелите и самостоятелните апартаменти, допълниха от Министерски съвет.

Споделяне

Още от Бизнес