Въвеждат се отстъпки в таксите за пътници на летище София

Запазват се еднаквите за двата терминала тарифи, оспорвани от превозвачите, ползващи по-лошата инфраструктура

Въвеждат се отстъпки в таксите за пътници на летище София

Правителството реши да запази и през 2018 г. силно оспорваните от някои авиопревозвачи еднакви такси за обслужване на пътниците на двата терминала на летище София. В същото време от следващата година авиокомпаниите ще могат да ползват отстъпки за количество превозени пасажери, както и за престоя на техните въздухоплавателни средства на летищния паркинг.

Аргументът на кабинета е прилагането на европейската практика за равнопоставеност на всички летищни ползватели с цел еднакво ценово третиране на пътниците, независимо дали летят по вътрешни или по международни линии.

Уеднаквавянето на летищните такси за двата терминала на столичната аерогара през 2017 г.  предизвика недоволството на нискотарифния превозвач "УизЕър", който се закани да оспорва решението в съда и пред Брюксел, тъй като условията на двата терминала са доста различни и на практика са дискриминирани останалите на Терминал 1 превозвачи, сред което е и унгарската авиокомпания.

Допреди изравняването на таксите за пътниците тарифата за преминал пасажер през Терминал 2 беше 11.50 евро, но бе свалена на 5.50 евро, колкото на Терминал 1, където обаче условията са далеч по-лоши – по-тясно е, няма достатъчно магазини и кафенета. Аргументът за еднаквите такси бе населването на Терминал 2 и облекчаването на работата на Терминал 1, но оставените на стария терминал авиокомпания са недоволни, че конкурентите им като "Райънеър" се ползват от по-добри условия на същата цена. От "УизЕър" смятат, че това е в ущърб и на летищния оператор, чиято загуба на приходи от еднаквите такси е между 8 и 10 млн. евро.

Въпреки това кабинетът продължава същата политика на еднакви такси, като в допълнение от 2018 г. ще се предоставят отстъпки, които ще нарастват с броя на постоянно превозваните от авиокомпаниите пътници, става ясно от публикуваните на сайта на Летище София тарифи за 2018 г.

Реално дори за следващата  година има леко намаляване на таксата за обработка на пътник, независимо дали ползва вътрешна или международна линия. Вместо досегашните 5.50 евро тарифата става 5.46 евро за възрастни. За деца от 2 до 12 години обаче реално се повишава таксата от сегашните 2.25 евро на 2.73 евро. За деца под 2 години няма да се плаща.

В същото време се въвежда отстъпка за брой превозени пътници последователно в последните 12 месеца. Тя обаче ще влезе в сила от 1 юли 2017 г. Ако авиокомпания ежемесечно е превозвала между 100 и 200 хиляди ще получи отстъпка от 0.50 евро за пасажер. намалението ще расте пропорционално на броя на пътниците и ще стигне до 1.30 евро при транспортирани над 500 хил. пасажери ежемесечно.

Освен това за транзитно преминаващи през летището пътници таксата ще е с 60 процента по-ниска.

Таксите за престой на самолетите на летището през деня и нощта остават същите, но се въвежда отстъпка за паркинга на повече машини. 50 процента по-ниска ще е таксата ако авиокомпания държи повече от три самолета на аеропорта в София и 70% - ако въздухоплавателните средства на един превозвач са над шест.

С други промени в Наредбата за определяне на летищните такси се прецизират текстовете по методиката за определяне на таксите между летищния оператор и авиокомпаниите. Регламентират се и текстове относно правото на подаване на жалби срещу летищния оператор, в случите на несъгласие от страна на авиокомпаниите, допълниха от правителствения пресцентър.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?