Възможни са нови 350 млн. лв. инвестиции в автомобилния сектор в България

Възможни са нови 350 млн. лв. инвестиции в автомобилния сектор в България

Нови 350 млн. лева инвестиции е възможно да бъдат направени в производството на части за автомобили в България. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на национална среща на фирмите от автомобилния бранш. Тя беше организирана от "Аутомотив клъстер България" и се проведе под патронажа на Росен Плевнелиев в София.

"Ако са позитивни решенията за избор на инвестиционна дестинация на мениджъри на големи компании, решили да инвестират "на зелено" или да разширят бизнеса си в България, се очакват около 350 млн. лв. нови инвестиции", каза Борисов, цитиран от пресцентъра на икономическото министерство.

Автомобилната индустрия е основен работодател за Европейския съюз и има важен мултиплициращ ефект за икономиката.

"Когато говорим за автомобилния сектор, вече спокойно можем да кажем, че той минава и през България", каза Лъчезар Борисов.

По думите му българската икономика е направила качествен скок по отношение на преструктурирането и на автомобилния сектор за преработващата промишленост.

За периода 2004 - 2016 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 12-те проекта с общ размер на инвестициите 655 млн. лева, което е довело до разкриването на 7130 работни места, каза Борисов.

През тази година е даден старт на инвестиции за 70 млн. лв. в автомобилната индустрия у нас, а още 50 млн. лв. предстои да бъдат вложени, каза Борисов.

"Аутомотив клъстер България" работи с университетите по отношение на дуалното обучение, което се прилага вече и в някои фирми от автомобилния бранш.

Споделяне

Още от Бизнес