Възможно е да гласуваме против новата резолюция за Ирак

Зам. външният министър Любомир Иванов не изключва възможността България да гласува "против" или "въздържал се" в Съвета за сигурност на ООН по новата проекторезолюция за Ирак, внесена от САЩ, Великобритания и Испания.

Всички опции са възможни, особено на този етап. Много ще зависи от развитието на дискусията и развитието на събитията на място в Ирак, както и какво ще кажат инспекторите в своя доклад, обясни Иванов. Той допълни, че гласуването на проекторезолюцията няма да стане в близките дни. "Оставя се време да се търси отново мирен изход", каза зам. министърът. По думите му в момента всичко е в ръцете на Багдад.

Той посочи, че за България основното е да съхрани единството в Съвета за сигурност на ООН. Това единство беше постигнато при приемането на резолюция 1441 и смятам, че имаме шансове за това и сега, каза Любомир Иванов.

Премиерът Скоскобургготски не се ангажира с подкрепа на новата резолюция след срещата си с американския президент Буш във вторник. Всички международни наблюдатели обаче са на мнение, че България остава на досегашната си позиция и я броят твърдо в лагера на САЩ, Великобритания и Испания.

Час преди премиерът да влезе при Буш президентът Георги Първанов предупреди да не се избързва с "първосигнална реакция" на новата резолюция за Ирак и заяви, че "слуховете за българската подкрепа вероятно са преувеличени". В телефонен разговор Сакскобургготски и Първанов се разбраха позицията на България по проекта да се обсъди между институциите.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?