Възстановяването на стария мост в Мостар отбелязано с призиви за помирение в Босна

В град Мостар в Босна и Херцеговина се провеждат церемонии, с които се отбелязва откриването на възстановения световно известен турски мост от 16 век. Събитието бе използвано от международната общност, чийто представители се събраха в града, да призоват за помирение.

Мостът беше взривен по време на сраженията в гражданската война между хървати и мюсюлмани преди 11 години.

Първанов открива улица "България" в Босна

Президентът Георги Първанов пристигна в петък на официално посещение в Босна и Херцеговина по покана на председателя на Председателството на Босна и Херцеговина Сюлейман Тихич. През първия ден на визитата Първанов участва в церемониите в град Мостар, а в събота ще открие улица "Република България".
още

За възстановяването на Стари мост, който е дал името на града, бяха необходими над 13 милиона долара.

30-метровото съоръжение ще свързва мюсюлманската и хърватската общност в Мостар, които живеят на двата бряга на река Неретва.

Има хора, които се противопоставят на помирението. При все това нашето присъствие тук символизира помирението, посочва в съобщение Жак Пол Клайн, специален представител на генералния секретар на ООН Кофи Анан в Босна.

Не можем да променим миналото, но както показва този прекрасен мост, имаме известен контрол върху бъдещето, допълни той.

Еврокомисарят за външните отношения Крис Патън в петък се срещна със студенти хървати и мюсюлмани в Мостар и ги насърчи да работят за помирението.

Надявам се да покажете на бъдещето, че културните различия са сила, а не повод за избиване, посочи той.

За церемониите в града пристигнаха делегации от близо 50 страни, сред които президентите на Албания, България, Хърватия и Сърбия и Черна гора, принц Чарлз, както и външните министри на Франция, Италия и Холандия.

Повече от осем години след войната (1992 - 1995 г.) Мостар остава разделен между хърватската и мюсюлманската общност, които живеят на двата бряга на река Неретва, съединени от Стари мост.

Френският посланик откри старата баня в Мостар

Френският външен министър Мишел Барние откри в петък старата баня на Мостар, разрушена по време на войната и възстановена от ЮНЕСКО с финансовата подкрепа на Париж, предаде АФП.

Членовете на тричеленното босненско председателство, както и хърватският президент Стипе Месич присъстваха на откриването на старата баня, описана от френския министър като "място за срещи, разговори и почивка".

Той съобщи, че Франция ще финансира възстановяването на училище и културен център в Мостар.

Призив към Белград да сътрудничи на Хагския трибунал

По-рано същия ден в Белград Мишел Барние заяви, че вижда голяма надежда за бъдещето на балканския регион и призова лидерите на Сърбия и Черна гора да предадат незабавно на Хагския трибунал лицата, заподозрени във военни престъпления, предаде Асошиейтед прес.

Той призова за конкретно и бързо сътрудничество на Белград с Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.

Никоя страна не може да се присъедини към Европейския съюз, без да възприеме европейските ценности, подчерта френският външен министър след среща с колегата си от Сърбия и Черна гора Вук Драшкович.

Драшкович каза от своя страна, че новата власт в Белград е решена да се освободи от сянката на режима на Слободан Милошевич и да сътрудничи изцяло с Хагския трибунал.

Той повтори, че Белград трябва да оттегли жалбата си срещу НАТО пред Международния съд в Хага заради бомбардировките срещу Югославия през 1999 година.

Драшкович призова Франция да помогне Босна и Хърватия да бъдат убедени също да оттеглят жалбите си пред съда с искане за обезщетение заради югославската агресия по време на войните на Балканите.

Френският външен министър се срещна и със сръбския премиер Воислав Кощуница, който в разговор с него е изтъкнал, че в Косово са застрашени елементарните права на сърбите - право на свобода на движение и право на живот, съобщиха ТАНЮГ и белградското радио Б-92.

Сръбският премиер е казал, че трябва да се намери решение за сигурността на сръбската общност, а това е възможно, само като се дадат институционални гаранции.

Според Мишел Барние планът на сръбското правителство за Косово е от изключително значение за решаване на проблема.

Френският първи дипломат каза, че Франция ще се ангажира значително в областта следващите седмици, след като поеме командването на силите на НАТО в Косово (КейФОР). каре

 

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: