Вдигнати са субсидиите за фермерите с по-малко добитък

Вдигнати са субсидиите за фермерите с по-малко добитък

Държавният фонд "Земеделие" реши да увеличи с 25 процента субсидиите за стопаните, които отглеждат по-малко животни. Промяната ще важи за отглежданите първи 50 крави/биволи и първи 200 овце/кози от стадото през 2020 г.

Същото ще важи и за първите 200 животни от стадата с овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол.

За следващите бройки добитък  парите ще намаляват.

Облекчава се и изискването за доказване на реализираното мляко от крави в преход на стопанството към биологично производство. Вместо досега изискваните количества от 2000 кг, те ще трябва да докажат реализация на 1500 кг. мляко. Към момента кандидатите по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци със сертифицирано биологично производство и площи в преход към биологично земеделие също удостоверяват по-ниски добиви, спрямо конвенционалното производство.

Третата промяна се отнася за възрастта на биволите за подпомагане и вече за женски животни тя ще е за такива на 27 месеца и повече.

С Месец напред се изтегля периодът на задържане на полето на междинните култури за целите на изпълнение на изискванията за екологично насочени площи. Досега той беше от 1 октомври до 1 декември. Добавя се изискване междинните култури да бъдат засети преди 1 септември на годината на кандидатстване. Това е решено след допитване до фермерите, според повечето то които този период е по-подходящ.

Преди старта на Кампанията по директни плащания 2020 г. се предвиждат и промени в  наредбата за условията и реда за подаване на заявления за субсидиране но различните схеми.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?