Вдовицата на подп. Терзиев: Всички военни пилоти не получават парите си за извънреден труд

Валентин Терзиев

"Не е прецедент завеждането на такива искове от военни пилоти срещу държавата. Не мога да отговоря на защо става така. Това се случва на всички пилоти, напуснали системата. Няма друг вариант да си вземат възнагражденията. Не е заложено в устава".

Това коментира в неделя пред бТВ Димитрина Попова, вдовицата на подполковник Валентин Терзиев, по повод на делото, заведено от името на загинали пилот за положения от него извънреден труд. Става въпрос за близо 70 хиляди лева компенсация за 3 хиляди часа извънредни дежурства.

Съпругата на подп. Терзиев обясни защо семейството съди авиобаза "Граф Игнатиево"

Попова коментира, че има много малко подготвени пилоти за охрана на въздушното ни пространство и затова се стига до ситуация, в която дават много извънредни дежурства.

Искът е заведен от името на сина на подп. Терзиев, защото "както всички знаят нямаме официален брак", каза Димитрина Попова. По думите ѝ тя не е поискала да се омъжат официално именно заради витаещото в обществото мнение, че жените се женят за пилоти заради големите им заплати, а "той можеше да взема два пъти повече пари в частния сектор".

"Финансово сме добре. Финансовите средства не са ни проблем. Аз работя. Проблемът е тази голяма празнота", сподели Димитрина и допълни, че през последните месеци страда от безсъние.

По думите ѝ версията на МО за инцидента, при който загина подп. Терзиев, е "неубедителна" и истината не е излязла наяве.

"Знам какво е загуба на пространствена ориентация. Когато си в така, ти не можеш да комуникираш, а той е комуникирал. Сигурна съм, че това не е причината за катастрофата", каза Попова.

Тя отново попита какво е правил подп. Терзиева на тази височина, след като е трябвало стрелбите да са на 4000 метра, съгласно заповедта на командира на ВВС.

"Защо се съгласяваме на тези учения, след като не сме подготвени?", попита още Попова и сподели, че според нея вина за инцидента има ръководството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?