Вече купувачите диктуват на имотния пазар

Вече купувачите диктуват на имотния пазар

На пазара на имоти съществува голямо разминаване между офертните цени и готовността на купувачите да платят исканите суми за жилище. Комбинирано с драстичното намаляване на с имотните сделки през последните месеци на 2008 г. вече купувачът диктува правилата на пазара. това коментираха в неделя на пресконференция от компанията "Адрес Недвижими имоти".

Според представените данни през миналата година цените на недвижимите имоти са нараснали с 22 на сто. С почти толкова обаче се разминават и търсенето с предлагането на недвижимост. През миналата година нивата на търсене са били с до 20 на сто по-ниски от нивата, на които е било предлагането в страната.

От началото на 2009 г. се наблюдава и пазар на парите в брой – колкото по-голям процент от сумата, необходима за сделката, притежава кандидат-купувачът, толкова по-ниска цена ще плати за нея, посочи Цветелина Тасева, изпълнителен директор на “Адрес Недвижими имоти”. Друга тенденция от първият месец на 2009 година е пазар без външен капитал и спекулативен капитал, допълни тя. Няма ги и чуждестранните участници, нито българите, живеещи в чужбина.

Обръщат се и предпочитанията на пазара. Докато допреди финансовата криза хората предпочитаха да купуват жилища, вместо да наемат, сега затегнатите условия на банките за ипотечните кредити ограничава възможността на хората да си закупят жилище. Друга причина за ръста в търсенето при наемите е липсата на ясна перспектива за бъдещето, което накара средностатическите купувачи да избягват вземането на дългосрочни кредити. Други хора, които пък са закупили второ жилище, излизат на пазара на наемите и така е отбелязан ръст от 20 на сто за страната в този сегмент. В Русе увеличението на сделките за наем е най-голям- 31 на сто, а в Благоевград най-нисък – 5 процента.

От фирмата посочиха, че в сравнение с 2007 г. най-висок ръст на цените на недвижимите имоти е отбелязан в Пловдив - 32 на сто, където средната цена на кв. м през 2008 г. е била 756 евро. В София средната цена на кв. м жилищна площ е била 1087.33 евро за миналата година, като в сравнение с 2007 г. е регистриран ръст в цената с 30.13 на сто. На трето място в ръста на цените се нареждат Велико Търново и Русе с по 27 процента.

Споделяне

Още от Имоти