Вече са 65 загиналите девойки, премазани на път за танц пред краля на Свазиленд

Участнички в предишен Танц на тръстиката в Свазиленд

Шейсет и пет са вече загиналите девойки в тежката катастрофа в Свазиленд, при която камион с пътувалите в каросерията му момичета се заби в петък в задната част на спрял автомобил.

Девойките пътували за участие в традиционния ежегоден Танц на тръстиките в понеделник, по време на който  полуголи момичета танцуват пред краля на страната Мсвати Трети. Танцът е ритуал, който привлича туристи от цялата страна и от чужбина. Кралят на Свазиленд, който е полигамен, си запазва правото по време на танца да си хареса едно от танцуващите момичета и да се ожени за него. Последната си четиринадесета съпруга Синдисва Дламини той избра на Танца на тръстиките през 2013 г.

Катастрофата, в която загинаха момичета, стана на пътя между двата най-големи града в страната Мбабане и Манзини. При врязването на камиона в спрялата кола част от момичетата от каросерията излетели на пътя и били премазани от други превозни средства.

Още в събота кралят на Свазиленд определи случилото се като трагедия за цялата нация.

Правозащитни организации в Свазиленд призоваха монарха да помогне финансово на семействата на жертвите за организирането на техните погребения и да анулира тазгодишния Танц на тръстиките.

Мсвати Трети се възкачи на престола през 1982 г. след кончината на баща си. Той властва с помощта на прокралски парламент в една страна, в която многопартийният модел е забранен.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?