Вече седем британски министри подадоха оставка, Браун готви ново правителство

Още трима британски министри подадоха оставка в рамките на един ден заради най-грандиозният политически скандал в демократичната история на Великобритания.

Министърът на транспорта Джеф Хун е седмият министър от правителството на премиера Гордън Браун, който подаде оставка заради скандала. Преди него в петък същото направиха министърът на отбраната Джон Хътън и министърът на труда и пенсиите Джеймс Пърнъл.

По-рано през седмицата кабинета напуснаха и министрите на вътрешните работи Джаки Смит, на общностите и местната власт Хейзъл Блиърс, държавният министър по въпросите на електронната политика и обществените услуги Том Уотсън и държавният министър, отговаряща за децата, младежите и семейството Бивърли Хюз.

Скандалът избухна след като в. "Дейли телеграф" публикува списък с харчове на народните представители, включващи поддръжка на вилите им, храна за домашните любимци, скъпи деликатеси, лични счетоводни услуги и т.н., всички платени с държавни пари.

Британският премиер ще направи промени в правителството си в петък, съобщиха от "Даунинг стрийт" след оставката на седем министри и слабите резултати от местните избори в страната. Засега е ясно, че постовете си запазват министрите на финансите Алистър Дарлинг, на търговията Питър Манделсън, и на външните работи Дейвид Милибанд. За нов министър на отбраната е номиниран Боб Ейнсуърт.

Подавайки оставка, министърът по труда и пенсионното осигуряване Джеймс Пърнел за първи път разкритикува публично Гордън Браун.

В писмо, публикувано от няколко всекидневника, Пърнъл обяви, че напуска правителството и призова Браун да направи същото за доброто на Лейбъристката партия. “Призовавам ви да напуснете, за да дадете на партията ни реален шанс да спечели. Подавам оставка от поста си в правителството”, пише Пърнъл в писмото си.

Съобщението на оставката на Пърнъл дойде в момента, когато затваряха избирателните секции за европейските и местните избори, които вчера се състояха едновременно във Великобритания и Холандия.

Според допитванията управляващите лейбъристи се сгромолясват на изборите за ЕП до унизителното трето място със само 16 процента. За победители се посочват опозиционните консерватори, следвани от малката партия Юкип (18 процента), която настоява Великобритания да излезе от ЕС.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?