"Ведомости: Очакват се промени в "политбюрото" на Путин

Путин, сн. ЕПА/БГНЕС
Владимир Путин ще си остане президент на Русия, но са възможни промени в неговото "политбюро", пише "Ведомости" във връзка с очакваните през март избори за държавен глава на федерацията. 
 
Вестникът се позовава на доклад, разпространен от руския мозъчен център "Минченко консалтинг" със заглавие "Политбюро 2.0: Реновация вместо демонтаж", съобщи БТА. 
 
Според експерти премиерът Дмитрий Медведев има отлични шансове да запази поста и след президентските избори, но не и да участва в надпреварата за висшия пост след разследванията на опозиционера Алексей Навални за неговите "тайни недвижими имоти". 
 
Политологът Евгений Минченко допуска впрочем Медведев да смени шефа на петролния гигант "Роснефт" Игор Сечин като "главен енергетик" на Русия или да се прехвърли във Върховния съд. 
 
Стабилни са според доклада позициите на Сергей Шойгу като успял министър на отбраната на една воюваща страна, а най-динамично набира влияние шефът на държавната хайтек корпорация "Ростех" Сергей Чемезов. Споменат е и кметът на Москва Сергей Собянин - той включвал в реновирането на столичния жилищен фонд голям брой групи от елита, които ставали негови съюзници. 
 
След изборите може да намалее влиянието на председателя на парламента Вячеслав Володин и на милиардера Аркадий Ротенберг, също смятан за приближен на Путин. Също и влиянието на Игор Сечин, чийто "напорист управленски стил" е сплотил срещу него "широка коалиция на елита", обобщава изводите в доклада телевизия "Дожд", цитирана от Би Би Си.
 
Половин година преди президентските избори най-близките съратници на държавния лидер продължават да губят позиции. Владимир Путин се опитва да обнови политическия елит, като включи в него не толкова амбициозни млади технократи, резюмира радио "Ехото на Москва".
 
Прессекретарят на "Роснефт" Михаил Леонтиев, говорил пред "РБК", вижда обаче у авторите на доклада признаци на "сериозно психично разстройство". "Това е мания за величие - да разпределяш хората на различни места: този ще го задраскам, този ще го повиша, друг пък ще сложа на по-ниска позиция", обяснява Леонтиев.
 
Според експертите на "Минченко консалтинг" предизборната кампания на Путин е започнала още през юни и явно е насочена срещу елитите, противопоставяйки "президента и народа на презадоволените бюрократи", пише "Комерсант".
 
Конкуренцията в путинското "Политбюро 2.0" днес не е свързана с изборите догодина, чийто "резултат на практика е предопределен". Според авторите на доклада руският елит е на кръстопът: едната възможна посока е "мобилизационен модел и милитаризация на икономиката", другата - "опит за стартиране на нова вълна от модернизация". 
 
И след президентската надпревара цялата конкуренция в руския елит ще се развива около избора на път за по-нататъшно развитие на Русия, пише "Комерсант".
Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?