Велчев отпуска до 200 млн.лв. от бюджета за пътища

Между 100 и 200 млн.лв. ще бъдат вложени в строителството на автомагистрали в България догодина, обяви на среща с бизнесмени в Пазарджик министърът на финансите Милен Велчев.

От обясненията му стана ясно, че средствата ще бъдат от бюджета, но от тазгодишния - от преизпълнението на данъчните приходи за 2003-та.

За първи път схемата част от приходите в бюджет 2003 да се инвестират в строителството на магистрали през 2004 г., бе обявена по време на посещението на Велчев в САЩ миналата седмица, след разговорите с представители на Международния валутен фонд. От МВФ категорично не приемат идеята, лансирана от коалиционния партньор Ахмед Доган, да се извадят пари от фискалния резерв, за да се вложат в строеж на магистрали. Първоначално Доган говореше за 250 - 400 млн.лв., а преди две седмици стигна до 1 милиард.

Според съобщението на финансовото министерство от срещата с МВФ, фондът няма против новата схема за намиране на средства за пътища, ако преизпълнението от бюджет 2003 се включи като разход за 2004 г. и това не доведе до промяна на дефицита. Това обаче означава, че с обявените днес от Велчев 100 - 200 млн.лв. трябва да се намалят някои от другите планирани харчове в бюджет 2004 г.

Велчев добави, че приоритет ще бъде завършването на автомагистрала "Тракия". Министърът на финансите обаче подчерта, цитиран от БТА, че мнението му все още не е съгласувано с министъра на регионалното развитие Валентин Церовски.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?