Велчев се оплака от дефицит на мъжество в прокуратурата

Велчев се оплака от дефицит на мъжество в прокуратурата

Главният прокурор Борис Велчев се оплака в сряда от дефицит на мъжество в ръководената от него институция. Повод за неговото признанието стана гафа на бургаския обвинител Иван Станев, който обърка обвинителния акт срещу световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки.

В нетрезво състояние на 5 август той катастрофа на пътя при река Ропотомо и при инцидента загина един човек, един все още е в кома, а двама бяха ранени. При тази фактическа ситуация Станев обвини Стависки само за нанасяне на тежка телесна повреда.

Освен за липсата на мъжество, преди заседанието на Висшия съдебен съвет, Велчев започна открито да говори и за друг стар порок в прокуратурата – прикриването на грешки.

“Не мога да си обясня защо продължаваме с тази инерция, когато направиш фал да не си го признаеш, да се опиташ да го омаловажиш и по правило да не намериш никой виновен. Това е позиция, която аз не приемам”, продължи с публичните откровения главният прокурор.

Според него обвинителите се крият взаимно и се опитват да не позволяват на колегиална основа някой от тях да пострада при допуснати гафове.

“Този инстинкт води до анонимност на прокуратурата. Критиките, които бяха отправени към прокуратурата заради случая “Стависки” бяха основателни, заради липсата на професионализъм и неоснователни - заради нападки, че се прави опит за прикриване на по-именити обвиняеми. Реакцията по прикриване на грешката ме възмущава. Прокурорите трябва да излязат от анонимност и да започнат да отговарят с имената си”, допълни Велчев.

Той обаче категорично отрече ръководителят на Бургаска окръжна прокуратура Ангел Ангелов да носи вина за случилото се. Според него той “правилно и обосновано” е наложил дисциплинарното наказание “забележка” на Станев. Според него натиск за прикриване на грешките не е оказван и това става ясно от факта, че е наложено наказание.

Прецедентът “Булгаргеомин

В същото време главният прокурор заяви, че вече е образувано досъдебно производство в Софийска градска прокуратура по сигнала на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров за сделка с имущество на “Булгаргеомин”. В писмо до Велчев той обяви, че са установени груби нарушения във връзка с продажбата на база "Синауен", машини и оборудване по концесиите „ЕПСА-80” на либийска територия, които са собственост на "Булгаргеомин". Незаконната сделка за около 900 хил. долара е била сключена през август.

Договорът е бил подписан с местна либийска фирма „Сашеротиат Ал-Наджах”, но според икономическото министерство той е невалидна, защото пълномощникът на дружеството в Либия Никола Гаганелов няма право да дава указания за продажба на имуществото, нито да го продава.

“Нямам спомен от както съм главен прокурор, да съм попадал на подобен случай по икономически мащаби и наглост на извършване на деянието. Това е прецедент”, коментира Велчев

Споделяне

Още от България