Великобритания: Депутати искат закон срещу руска намеса в политиката

Великобритания: Депутати искат закон срещу руска намеса в политиката

Британски депутати и активисти заявиха, че сезират съда с цел да бъде променено законодателството и така да се избегне намеса в изборите в страната, като упрекнаха правителството в "бездействие" на фона на подозренията за руска намеса през последните години, предаде Франс прес.

Те критикуват "бездействието на правителството и неспособността му да запълни пропуските в закона", твърдейки, че кабинетът не изпълнява ангажиментите си според Европейската конвенция за правата на човека, която защитава правото на свободни и честни избори.

Те настояват съдебната система "да бди правителството да спази своя юридически ангажимент за независимо разследване на заслужаващите доверие твърдения за руска намеса и коректно да брани бъдещите избори от чуждестранна намеса", обясни в комюнике адвокат Теса Грегъри от кантората Ли Дей, представляваща групата.

Молбата, към която са се присъединили парламентаристи лейбъристи, либерални демократи и други опозиционни депутати, е подадена, след като през юли бе публикуван доклад на британска парламентарна комисия за случаи на руска намеса в политиката на кралството. Комисията прикани правителството да разследва възможни случаи от този род, по-специално по време на кампанията за Брекзит през 2016 г., като упрекна кабинета, че сериозно е подценил съответните рискове.

Правителството протестира срещу твърденията, че се е задействало със закъснение, като изтъква, че "няма доказателства за успешна намеса в референдума за ЕС". То увери обаче, че Русия представлява "абсолютен приоритет, що се отнася до националната сигурност", допълва АФП.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли поисканото от здравния министър затваряне на държавата?