Великобритания е напът да последва съдбата на бивша Югославия

Заради Брекзит страната може да се превърне в Англия плюс Уелс, а след време – само Англия

Борис Джонсън бе посрещнат от протестиращи до резиденцията на шотландския премиер в понеделник

"Великобритания е далеч по-важна от вашия твърд Брекзит, Борис Джонсън", гласи заглавието на редакционна статия в британския в. "Индипендънт" във вторник. Това е само една от медийните публикации, които предупреждават за опасността от разпадане на Великобритания заради следваната от новия премиер политика на Брекзит без сделка.

Бившият премиер Дейвид Камерън веднъж отбеляза, че съюзът между Англия и Шотландия е за него далеч по-важен от въпроса за Брекзита. Джонсън също трябва да осъзнае тази истина, продължава вестникът.

След което предупреждава, че Великобритания е на път да последва съдбата на бившата Югославия, от която в крайна сметка остана само Сърбия. По същият начин Великобритания е на път да се превърне в Англия плюс Уелс - а след време, без съмнение, само Англия, пише "Индипендънт", цитиран от БТА.

Със скоростта, с която се развиват нещата, Борис Джонсън ще трябва да се радва, ако успее да си запази Корнуел (графство в най-южната част на Англия) - ако изобщо заема премиерския пост по това време. Той може да се окаже последният премиер на Великобритания, която самият Джонсън обича да нарича "най-успешния политически и икономически съюз в историята" - и това ще е, до голяма степен, по негова вина, коментира вестникът.

За опасността от разпадане на Обединеното кралство предупреждава и редакционната статия на в. "Гардиън". Джонсън не иска да бъде видян да посещава Париж, Берлин и Брюксел, молейки за нови условия за Брекзита - целта му е да накара европейците да се изпотят, дори на цената на спад на курса на лирата. Въпреки това той даде приоритет на посещението в Шотландия още в началото на мандата си - което не печели никакви политически дивиденти, пише вестникът.

В най-добрия случай срещата му с лидерката на шотландските консерватори Рут Дейвидсън може да ограничи щетите. Но склонността на новия британски премиер да приеме Брекзит без споразумение подкопа доверието към торите в Шотландия. Срещата му с шотландската първа министърка Никола Стърджън едва ли беше по-лесна, продължава изданието.

Очевидно Джонсън направи това посещение, защото не можеше да си позволи да не отиде. През 2016 г. шотландците гласуваха масово против напускане на ЕС - но малцина представители на централните власти приеха насериозно вероятното отражение на Брекзита върху Шотландия. Джонсън, също като повечето поддръжници на напускането на ЕС, никога не мисли особено много за Шотландия, нито за Ирландия. Но по време на кампанията за избиране на нов премиер стана кристално ясно, че в Консервативната партия има мнозина, които не се интересуват дали Великобритания ще остане цяла, стига да напуснат ЕС, констатира "Гардиън"
.
Изглежда дори Джонсън разбира сега, със закъснение, какво е заложено на карта - макар че, в типичния си стил, няма никакъв план за справяне с проблема, отбелязва вестникът.

Изявлението на Джонсън, който определи проведения през 2014 г. референдум за отделяне на Шотландия от Великобритания като "нещо, което се случва веднъж на едно поколение", със сигурност звучи като отхвърляне на възможността за провеждане на нова консултация - макар и не толкова ясно, колкото я отхвърли предишната министър-председателка Тереза Мей. Въпреки това, подобно изявление "хвърля ръкавица" на Шотландската национална партия, която е заявявала, че Брекзитът може да оправдае провеждането на нов референдум и създава нова възможност да принуди Стърджън да обмисля каталунски сценарий. Това би било опасна възможност, както показаха нагледно събитията в Каталуния.

Но Джонсън би трябвало да бъде безразсъден, за да смята, че собственият му стремеж да напусне Евросъюза няма да насърчи шотландците - както и други - да напуснат съюза на Обединеното кралство, предупреждава в. "Гардиън".

Освен предизвикателството към ЕС, Борис Джонсън се готви и за радикален "тръмпистки" завой в икономиката, който вещае край на годините на икономии, отбелязва френският в. "Монд", припомняйки негово изявление, че "напускането на ЕС е голяма икономическа възможност да направим неща, които от десетилетия нямахме правото да правим".

Подобен проект, който предвижда намаляване на данъците, инвестиции в транспорта, високоскоростния интернет, болници и училища, разрешаване на генномодифицираните организми и създаване на свободни икономически зони, се пропагандира от години насам от поддръжници на Брекзита, мечтаещи за "световна Великобритания". Притеснените от подобен проект негови противници обаче го определят като опит за създаване на "Сингапур-на-Темза", отбелязва в. "Монд".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?