Великобритания може да се присъедини към САЩ за въздушни удари в Сирия

Борис Джонсън, сн. БГНЕС
Великобритания може да се присъедини към Съединените щати за въздушни удари срещу сирийското правителство, в случай че бъде доказано, че неговите сили са използвали химически оръжия срещу цивилни, обяви министърът на външните работи Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.
 
"Ако знаем, че това се е случило, и можем да го докажем, и има предложение за действия, при които Великобритания може да е полезна, тогава аз мисля, че ние трябва да го обмислим сериозно", каза Джонсън пред Би Би Си.
 
Вчера сирийски опозиционни активисти казаха, че едно дете е загинало и 13 човека са получили проблеми с дишането вследствие на атака с хлор от страна на правителствените сили в Източна Гута.
 
Предполагаемото химическо нападение в последния бастион на сирийските бунтовници близо до столицата Дамаск е било извършено в неделя - ден след като Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция за незабавно 30-дневно прекратяване на огъня в Сирия по хуманитарни причини.
 
Руският министър на външните работи Сергей Лавров осъди тези твърдения като провокация.
 
Неотдавна въпросът за предполагаемата употреба на химическо оръжие от режима в Дамаск предизвика гневни международни реакции. Франция заплаши Сирия с въздушни удари, а по-рано представител на правителството на САЩ отправи предупреждение в същия дух.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят