Великобритания може да запази визите за българи и след влизането ни в ЕС

Визите за българи за Великобритания може да се запазят и след приемането на България в Европейския съюз, каза в интервю за българската редакция на Би Би Си британският посланик в София Джереми Хил. Той уточни, че визовият режим ще бъде преразгледан преди евентуално членство, но отмяната му ще зависи от изводите, направени след допускането на граждани от първите десет нови членки до трудовия пазар на Великобритания.

При взимането на решението щели да се имат в предвид и резултатите, които ще дадат новите правила за издаване на бизнес-визи за българи в рамките на Европейското споразумение за асоцииране.

Посланик Хил подчерта, че от въвеждането на новите правила в началото на септември се забелязва значителен спад на новите молби за бизнес-визи и увеличение на отхвърлените кандидатури.

След скандал с фалшиви документи и идентични бизнес планове през пролетта британската заместник-министърка на вътрешните работи, която тогава отговаряше за въпросите на имиграцията, беше принудена да подаде оставка, а тези визи бяха спрени за българи и румънци до изработването на нови правила. Издаването им бе възобновено в началото на септември като сега вместо в службите на британското вътрешно министерство в Шефийлд, те се издават от посолствата в София и Букурещ.

Посланик Хил посочи, че от 1 септември има значителен спад в новите молби. През първите два месеца на годината, преди да спре процедурата, е имало 2000 нови молби. Сега тази цифра е значително по-малка и се работи предимно по натрупаните от преди ограничителната мярка 6 хиляди молби.

Посланикът не потвърди информациите, че от 2000 молби са одобрени само 4, като обясни,че точната статистика ще бъде публикувана в Лондон. Той обаче заяви, че значително нараства броят на молбите които се отхвърлят.

"Човекът, който кандидатства, трябва да отговаря на профила в бизнес плана, който представя, а в много случаи това не е така", заяви посланик Хил.

Той обясни, че причините за отказ варират и при тях се взимат под внимание всички обстоятелства, а те включват дали кандидатът има финансовите средства, необходими, за да установи бизнес. Под внимание се взима предишна квалификация на кандидата, къде е работил по-рано, а също предишната му история на имигрант.

Джеръми Хил подчерта, че в тези правила е залегнал принцип, който защитава и българите от дискриминация. По повод обвинения към Великобритания, че дискриминира, българите като проявява различно отношение към страни като България и към новите десет членки на ЕС, посланикът заяви:

"В момента гражданите на новите десет членки имат достъп до трудовия пазар във Великобритания по отделни правила на ЕС. Отношенията с България се регулират по европейското споразумение за асоцииране. Ние разглеждаме всяка молба и ако кандидатът може да докаже, че ще е в състояние да установи бизнес във Великобритания по имиграционните правила, тогава ще му бъде дадено разрешение. Ние се стремим да окуражаваме тази легална дейност".

Посланик Хил подчерта, че за момента не се предвижда преразглеждане за статута на хората, които вече са установени във Великобритания с бизнес визи. Това ще стане при изтичането на първоначалния 12-месечен период, в който всяка от тях е валидна.

Запитан дали има опасност визите за българи да останат и след бъдещо присъединяване на страната към ЕС, дипломатът не се ангажира с дългосрочна прогноза за визовия режим.

"Засега се концентрираме върху промените, които току-що направихме. Опитваме се да гарантираме, че те ще бъдат прилагани правилно. След като приложим тези промени и оценим резултата от тях, след като преценим резултата от отварянето на трудовия ни пазар за хората от първите 10 нови страни членки, тогава отново ще преразгледаме нещата", обясни Хил.

Още от Бизнес