Великобритания настоява Луговой да бъде съден в Лондон

Великобритания настоява Луговой да бъде съден в Лондон

Британската прокуратура отхвърли предложението на руските власти съдебният процес срещу бизнесмена Андрей Луговой, когото Лондон подозира за убийството на Александър Литвиненко, да се премести в Русия, предадоха във вторник световните агенции.

Оглавяващият Кралската прокуратура Кен Макдоналд потвърди, че британските власти са получили официален отказ от Русия да екстрадират Луговой  във Великобритания, за да бъде съден.

“(Руските власти) заявиха готовността си да съдят Луговой в Русия, ако им бъдат предадени доказателствата, - казва Макдоналд. – Срещу Луговой са повдигнати обвинения за убийството на британски гражданин чрез предумишлено отравяне, осъществено на територията на нашата столица. Затова подходящото място за подобен съд е Лондон”.

Британските власти посочват, че операцията, целяща убийството на Александър Литвиненко, е заплашила живота на стотици британски граждани и гости на Лондон.

“Ние настояваме, че убийството на господин Литвиненко е сериозно криминално дело, - заяви във вторник представителка на британското министерство на външните работи. – Отговорът на Русия е неприемлив. Ние ще обмислим отговора си с цялата сериозност, която той заслежава”.

Представител на Даунинг стрийт даде да се разбере, че британските власти разглеждат всички възможности за отговор на отказа на Москва. Той охарактеризира позицията на Русия като “извънредно разочароваща”, но не уточни за какви ответни стъпки става дума.

По думите на представителя на Даунинг стрийт, британската прокуратура смята, че руският съд “не отговаря на стандартите за обективност и справедливост”.

Руските правоохранителни органи обосноваха отказа за предаване на Луговой на Великобритания, като се позоваха на конституцията на Русия, която изключва възможността за предаване на руски гражданин на чужда държава.

“Конституцията ясно казва, че е забранено предаването на гражданите на Русия на други държави, заяви през май тази година министъра на правосъдието на Русия Владимир Устинов. – Сигурен съм в едно: конституцията е категорична за Русия и тя ще се изпълнява безусловно”.

През май тази година Андрей Луговой беше официално назован от британските следователи като заподозрян в убийството на Литвиненко, който през 2000 година получи политическо убежище във Великобритания. Луговой отрича всички обвинения като “политически” и настоява, че той сам е жертва в това дело.

Александър Литвиненко почина на 23 ноември 2006 година на 43 години от силна доза радиоактивно облъчване с полоний 210.

Смъртта на Литвиненко и последвалите показания на други политически емигранти в Лондон, в частност тези на бизнесмена Борис Березовски, доведоха до захлаждане в отношенията между Русия и Великобритания.

Споделяне

Още от Свят