Великобритания отбелязва десетата годишнина от атентатите на 7 юли 2005 г.

Великобритания отбелязва десетата годишнина от атентатите на 7 юли 2005 г.

Великобритания отбелязва във вторник десетата годишнина от първите в историята на Западна Европа ислямистки самоубийствени атентати, при които в Лондон загинаха 56 души, съобщи Ройтерс.

Роднини и близки на жертвите, оцелели при нападенията и политици се събраха да почетат паметта на убитите на 7 юли 2005 година. "Днес страната почита паметта на жертвите на едно от най-кървавите терористични зверства във Великобритания", заяви в комюнике Дейвид Камерън.

"Десет години след нападенията от 7 юли в Лондон, терористичната заплаха продължава да е колкото реална, толкова и смъртоносна - убийството на 30 невинни британци, отишли на почивка в Тунис, напомня с пълна сила този факт. Ние обаче никога няма да се уплашим от тероризма".

В ранните часове на 7 юли преди едно десетилетие четирима млади британски мюсюлмани взривиха скрити в раниците си самоделни бомби в лондонското метро и в един автобус по време на сутрешния час пик. Наред с вдъхновените от Ал Каида атентатори, загинаха 52 души и бяха ранени около 700.

Камерън и кметът на Лондон Борис Джонсън запазиха минута мълчание със сведени глави, след което положиха венци на мемориала на жертвите от атентата в Хайд парк. По-късно ще присъстват на възпоменателна церемония в катедралата "Сейнт Пол".

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?