Великобритания ще напусне ЕС през март 2019 година

Великобритания ще напусне ЕС през март 2019 година

Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз през месец март 2019 година, а едновременно с това страната ще излезе и от Митническия съюз и Общия пазар на ЕС. Това съобщиха министърът на финансите Филип Хамънд и министърът на външната търговия Лиам Фокс в обща статия, публикувана във вестник “Сънди телеграф“, цитирана от “Сега“.

Двамата имат различни виждания за “Брекзит“, а целта на статията е да покаже, че правителството е изработило общ план, който ще спазва. Филип Хамънд е проевропеец, а Фокс е твърд привърженик на излизането от ЕС.

"Уважаваме волята на британския народ и през март 2019 г. Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз. Ще излезем също от Митническия съюз и ще получим свобода да обсъждаме най-изгодните търговски споразумения в целия свят като независима и отворена търговска държава“, се казва в статията.

"Ще напуснем и Общия пазар, защото вотът (на референдума на 23 юни 2016 г.) беше такъв и трябва да го спазим", пишат двамата министри.

Според тях “Брекзит“ не може да бъде безкраен процес и деловите среди трябва да знаят кога ще приключи. Министрите смятат, че тесните връзки с ЕС трябва да се запазят в сферата на сигурността и търговията. Границата между Северна Ирландия и Ирландия няма да се затваря, а ще остане “прозрачна“ като в Шенгенското пространство.

По същото време френският вестник “Фигаро“ пише, че с напредването на преговорите за “Брекзит“ все повече британци подават искания за френско гражданство, за да останат в ЕС. На седмица френските власти получават по десетина молби, но вероятността да се издадат френски паспорти на британците е малка.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа