Завоят на лейбъристите към "мек" Брекзит създава нови проблеми на Тереза Мей

Завоят на лейбъристите към "мек" Брекзит създава нови проблеми на Тереза Мей

Британският премиер Тереза Мей е изправена пред нови проблеми в собствената си Консервативна партия, след като опозиционната Лейбъристка партия обяви промяна в политиката си за Брекзит, която открива възможност Великобритания да остане в единния европейски пазар и митническия съюз, поне по време на транзитния период, като част от "мек" Брекзит. Това ще насърчи проевропейските политици от Консервативната партия да искат от Тереза Мей курс към "мек" Брекзит, пише "Файненшъл таймс" по повод съобщението на лейбъристите от неделя.

Междувременно министър-председателката се готви за дебата следващия месец по законодателството, което ще обезпечи напускането на ЕС.

Сега всичко се обърна към аргументите, които ние поддържахме в продължение на много време, каза Анна Соубри, бивш министър за бизнеса в консервативното правителство и застъпник за оставането в Европейския съюз по време на кампанията за референдума миналата година.

Друг неин съмишленик, който е високопоставен депутат от партията от Мей, коментира: "Колегите ще бъдат предпазливи за гласуване с лейбъристите, но лостовете на влияние на консерваторите привърженици на "мек" Брекзит значително нараснаха. Може да се стигне до промяна на това, което иска правителството".

Тереза Мей разполага с мнозинство само от 13 гласа в парламента. Лейбъристите се надяват да я накарат да преговаря с ЕС за сделка, според която Великобритания да съхрани членството си в единния пазар и митническия съюз за няколко години по време на преходния период.

Говорител на партията обяви, че ще предложат същите "основни условия" като сегашните отношения на Великобритания с Европейския съюз да се запазят в течение на преходен период след Брекзита през 2019 г., а след това - всички опции да бъдат отворени.

Коментарите му се появиха след публикация в британския в. "Гардиън", в която министърът за Брекзита в правителството в сянка на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър подкрепи "продължаване на членството в единния пазар на ЕС след излизането от ЕС през март 2019 г.", което ще превърне лейбъристите в партията на "мекия Брекзит" и ще осигури по-безболезнени икономически последици.

Партията на Джереми Корбин ще "остави отворена също опцията Обединеното кралство да остане член на митническия съюз и на единния пазар за постоянно, и след края на преходния период".

Дългосрочно споразумение обаче може да се обмисли само ако едно лейбъристко правителство убеди преди това останалата част от ЕС "да приеме специална сделка за имиграцията и промени в правилата за свободното движение", отбелязва "Гардиън".

Сегашната позиция на консерваторите е против запазване на членството на Великобритания в единния европейски пазар. Тереза Мей настоява транзитният период да приключи преди изборите, но досега не е обявявала точно как трябва да изглежда преходната договореност и дали да възпроизвежда съществуващите договорености на единния пазар.

След няколко месеца неопределеност от страна на лейбъристите, новото предложение създава трамплин за Корбин, от който той може да се възползва на изборите, коментира агенция Блумбърг напомняйки, че след изборите т.г. Мей загуби парламентарното си мнозинство. Ако Лейбъристката партия получи подкрепа, тая може да се бори за поправки в законодателството за Брекзит.

Митническият съюз е зона за свободна търговия между страните членки на ЕС, а единният европейски пазар включва свободно движение на стоки, пари, услуги и хора.

Лейбъристите биха приели да продължат британските плащания към европейския бюджет, свободното движение на хора, както и Великобритания да признава юрисдикцията на Европейския съд в рамките на преходния период, смятайки, че това е цената за плавно излизане от ЕС.

"Даунинг стрийт"10 коментира, че новата позиция на Лейбъристката партия показва, че тя няма идея какво иска от Брекзит.

Обратът в политиката на лейбъристите обаче е добре дошъл за повечето представители на бизнеса, коментира "Файненшъл таймс".

Британският министър по въпросите на Брекзит Девид Дейвис започва в понеделник пореден кръг от разговорите в Брюксел относно преговорите за напускане на ЕС. Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барие настоява, че не може да има никакви разговори за бъдещите отношения, докато не се постигне "достатъчен напредък" по условията на развода.

Според ЕС каквато и да е договореност за преходния период трябва да е "в интерес на ЕС, но едва ли много страни членки ще се противопоставят на ограничена във времето преходна фаза, при която Великобритания да продължи да изпълнява своите съществуващи задължения, без обаче да има право на глас.

Правителството, което твърди, че страната ще напусне единния пазар и митническия съюз от момента на Брекзит, заяви този месец, че ще се опита да договори нови митнически отношения с ЕС по време на преходния период, възпроизвеждащи сегашните. Правителството обаче не се е ангажирало с оставане в единния пазар, тъй като това означава да продължи действието на всички закони на ЕС, на регулаторите, бюджетните вноски, свободното движение и пряка юрисдикция на Европейския съд.

Започващия кръг на преговорите

Преговарящите от британската страна настояват ЕС да покаже "гъвкавост и въображение". Дейвид Дейвис иска да разшири дискусиите, за да включи и търговията. ЕС обаче твърди, че трябва да се постигне напредък по въпросите за правата на гражданите, ирландската граница и "законопроекта за развод", преди да се включва каквото и да било друго. И двете страни заявиха, че няма реална перспектива за пробив в започващия трети кръг от преговори.

 

Според ББС настроението на преговорите е проличало на поредица от брифинги, "издаващи добра доза взаимно раздразнение".

 

ЕС обвини Великобритания в "магическо мислене" по въпроса за ирландската граница. А Великобритания заяви, че европейците "масово преувеличават" финансовите си нужди.

От Дейвис се очаква да заяви, че крайната цел на Обединеното кралство все още е да осигури "взаимноизгодно" споразумение, което да работи за хората и бизнеса в цяла Европа.

 

Той ще обяви, че "техническите преговори" от тази седмица ще се градят върху юлския кръг от преговори и документите, които Обединеното кралство неотдавна публикува, очертавайки визията си за оттеглянето си от ЕС.

"За Обединеното кралство идната седмица е за напредване на техническите дискусии по всички въпроси", ще каже той, пише ББС.

"Искаме да приключим точките, по които сме съгласни, да наблегнем на областите, в които не сме съгласни, и да постигнем по-нататъшен напредък по редица въпроси. Но за да направим това, ще изискваме гъвкавост и въображение от двете страни."

 

Отговорникът за преговорите от Европейската комисия Мишел Барние оповести в Туитър миналата седмица, че фокусът на третия кръг от преговори ще бъде "организирано оттегляне".

Позицията на ЕС беше "ясна и прозрачна" от ден първи, каза той. Беше "съществено" да се постигне напредък в областта на правата на гражданите, уреждането на сметките и ирландската граница, добави Барние.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа