Дъблин призовава Лондон за реализъм по въпроса за границата

Саймън Ковени

Голяма част от бъдещите споразумения за границата между Северна Ирландия и Ирландия могат да бъдат решени преди преговорите за Брекзит да навлязат в следващата си фаза, заяви ирландският външен министър, настоявайки Великобритания да бъде реалистична в преговорите за напускане на Европейския съюз.

Представители на Великобритания пристигат в Брюксел в понеделник, за да стимулират ЕС да обсъди връзките им след Брекзит, което блокът отказва да направи, преди да се стигне до споразумение по въпросите на „развода“.

Сред тях е загадката около понастоящем невидимата граница между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия - въпрос, изпълнен с икономически последици и политически усложнения.

"Искаме малко реализъм. Документите на британското правителство за Ирландия предполагат, че реално ирландските гранични въпроси могат да бъдат решени само в контекста на споразумение за свободна търговия и мисля, че има много неща, които можем да направим предварително ", заяви министърът на външните работи на Ирландия Саймън Ковени пред националната телевизия RTE.

Като част от редица документи, публикувани този месец, с които Лондон се надява да даде тласък на преговорите с ЕС, Великобритания заяви, че не трябва да има гранични постове или имиграционни проверки на съседния остров Ирландия, след като Лондон напусне ЕС през 2019 г.

В същото време консервативното правителство на Великобритания възнамерява да възвърне пълния си контрол над имиграцията като част от Брекзит, повдигайки въпроса как ще се случи това при наличието на "задна врата" към Великобритания по откритата сухопътна граница с Ирландия.

Ирландското правителство, което ставаше все по-критично към подхода на Великобритания в преговорите, приветства така наречения "значителен напредък" в документите, но повтори в понеделник, че е време Лондон да изясни подробно как смята да бъде изпълнен планът му.

"Тази седмица е в ръцете на Обединеното кралство да очертае как тези документи, особено онези във връзка с Ирландия и въпросът с границите, всъщност могат да работят", каза Ковени.

"Въпреки че приемат това, което иска Великобритания, мнозина в ЕС не виждат как то може да бъде постигнато с подобен подход към преговорите", добави той.

Ги Верхофстат, отговарящ в Европейския парламент за Брекзит, отхвърли подхода на британското правителство, като нарече идеята за невидима граница "фантазия".

Въпросът за начина, по който двете части на разделения остров Ирландия ще съжителстват, след като Великобритания напусне ЕС, е особено чувствителна тема, имайки предвид десетилетията на насилие в Северна Ирландия, когато трябваше да се реши дали тя да бъде част от Великобритания или от Република Ирландия.

Около 3600 души бяха убити преди мирното споразумение от 1998 г. между про-ирландски католически националисти и пробританските протестантски юнионисти.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?