Великобритания ще трябва да предложи нов еврокомисар, ако остане в ЕС след 31 октомври

Великобритания ще трябва да предложи нов еврокомисар, ако остане в ЕС след 31 октомври

Всяка държава от ЕС има задължението да предложи свой еврокомисар, заяви говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос дали Лондон трябва да изпрати нов представител в ЕК. Договорите за ЕС важат за всички държави от Общността, отбеляза той.

Европейският съвет даде на Великобритания отсрочка да напусне ЕС до 31 октомври, когато изтичат правомощията на комисията на председателя Жан-Клод Юнкер. ЕК под председателството на Урсула фон дер Лайен встъпва в длъжност от 1 ноември.

Европейският парламент вчера съобщи, че изслушванията на предложените за еврокомисари ще се състоят от 30 септември до 8 октомври. Целият състав на ЕК с председател Урсула фон дер Лайен се предвижда да бъде гласуван от евродепутатите между 21 и 24 октомври.

Източници от ЕП днес потвърдиха, че е много възможно двамата временни еврокомисари на Естония и Румъния да не бъдат изслушани и назначени утре, както първоначално се предвиждаше. Причина за това е решението на Юнкер да не възлага ясни отговорности на двамата кандидати. Така кандидатите следваше да положат изпит пред председателите на парламентарните комисии, вместо пред отделни комисии в ЕП. В понеделник парламентарната комисия по социални въпроси не успя да избере свой председател, затова съставът на изпитната комисия не е попълнен и тя не може да свика изслушване.

Ново заседание на парламентарната комисия по социални въпроси е насрочено за 24 юли. Ако тогава бъде избран председател, може да се очаква, че временните еврокомисари (до 31 октомври) ще бъдат изслушани, но за да бъдат назначени, трябва да получат подкрепа в пленарната зала.

Следващото заседание на ЕП е през септември. Ако тогава двамата предложени за еврокомисари бъдат утвърдени, те ще заемат работните си места за около един месец до идването на новата комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?