Великобритания започва борба срещу съвременното робство в автомивките

Великобритания започва борба срещу съвременното робство в автомивките

Британското правителство обяви план за борба със съвременното робство и злоупотребата с работници в автомивките. Инициативата е свързана с притесненията, че източноевропейци са експлоатирани и превръщани в роби на тези обекти, предаде Ройтерс.

Програмата е разработена от полицията, представители на сектора и правителствени агенции. Тя ще определя кои компании работят законно, наемат и се отнасят честно със служителите си, а също така опазват околната среда.

Смята се, че хиляди работници в британски автомивки са съвременни роби. Те са предимно мъже от Източна Европа, заробени с дългове, принудени да работят при незадоволителни условия, с отнети документи, които стават също така обект на заплахи, злоупотреби и насилие.

По думите на шефа на отдела за стратегии в британската агенция за борба с модерното робство Дарил Диксън в този сектор има много проблеми.

Работниците в повечето от 20 000-те автомивки във Великобритания са жертва на експлоатация, според доклад от миналата седмица на експерти по съвременно робство от Университета на Нотингам и Службата на независимия комисар за борба със съвременното робството.

Липсата на система за регистриране и лицензиране на такива компании им позволява да процъфтяват, според доклада.

Полицията и държавните представители разследват усилено, но посочват, че е трудно да се справят с това престъпление. За изключително много автомивки се смята, че нарушават закона, но повечето жертви се страхуват да говорят, а финансово притиснатите британци търсят все по-евтини услуги.

Автомивките са най-честите места, за които се получават сигнали от граждани на линията за помощ в случаи на съвременно робство, като за почти две години са идентифицирани най-малко 2000 предполагаеми жертви.

Инициатива за автомивките ще бъде изпробвана идния месец, като обхванатите компании ще бъдат одитирани и проверявани на място.

Най-малко 136 000 съвременни роби живеят във Великобритания, според Световния индекс за робството на правозащитната фондация Уолк фрии (Walk Free). Това е с 10 пъти повече от последните оценки на правителството, обявени през 2013 година.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?