Великобритания започва масово тестване за Covid-19 в Ливърпул

Великобритания започва масово тестване за Covid-19 в Ливърпул

Великобритания ще започне програма за масово тестване за Covid-19 в град Ливърпул тази седмица, предаде Ройтерс.

Пилотната схема ще предлага тестване на всеки, независимо дали има симптоми или не. Тя е насочена към намиране на нов начин за използване на тестването с цел да бъде ограничено разпространението на коронавируса.

Министър-председателят Борис Джонсън обеща по-рано през годината национална система за тестване и проследяване, при която да се тестват хората със симптоми, а контактните лица да бъдат призовавани да се изолират. Схемата обаче предизвика разочарование, а научният консултативен орган на правителството заяви миналия месец, че влиянието ѝ върху разпространението на вируса е незначително.

Великобритания е на първо място по смъртност от Covid-19 в Европа, а в четвъртък се предвижда да влезе в сила нова национална карантина в Англия. Правителството обаче посочва перспективата за редовно масово тестване до пролетта като повод за оптимизъм.

"Още е рано, но този вид масово тестване може да бъде могъщо ново оръжие в борбата ни с Covid-19", каза Джонсън.

Правителството заяви, че програмата за масово тестване в Ливърпул ще започне в петък с използване на Пи Си Ар тестове и други методи за тестване. Градът е един от най-тежко засегнатите от коронавируса в страната.

Джонсън каза, че в зависимост от успеха на пилотната схема може да бъдат предоставени милиони нови бързи тестове на други места в страната преди Коледа, за да се помогне на местните власти да ограничат предаването на вируса в своите райони.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус