Великобритания започва разследване на пожара в "Гренфел тауър"

Великобритания започва разследване на пожара в "Гренфел тауър"

Във Великобритания започна разследване на пожара в "Гренфел тауър" в Лондон, което трябва да установи причините и отговорността за трагедията, при която през юни загинаха 80 човека, но няма да се занимава с по-широки социални въпроси като жилищната политика, предаде Ройтерс.

Разследването беше обявено от британската министър-председателка Тереза Мей, която се стреми да покаже, че иска да се разбере истината за пожара, след като първоначалният отговор на властите беше определен от оцелели хора като бавен и безчувствен.

Пожарът в общинския жилищен блок потресе Великобритания и предизвика недоволство заради социалните неравенства.

Разследването ще се съсредоточи върху установяване на причините за пожара, разпространението му, проектирането, строителството и ремонтирането на блока, свързаната с противопожарната безопасност регулация и действията на властите преди и след трагедията.

То обаче няма да се занимава с по-широки въпроси като политиката в областта на общинските жилища и отношенията между хората и властите, въпреки че много местни жители настояваха за това.

Мей каза, че е решена по-широките въпроси да не останат без отговор, но заяви, че разследването, оглавявано от пенсионирания съдия Мартин Мур-Бик, ще се съсредоточи върху важният въпрос за причините за пожара и какви поуки да се извлекат, за да не се стига до подобно бедствие в бъдеще.

Споделяне

Още от Европа