"Велт": Партиите в Австрия трябва да предложат как тя да бъде реформирана

Курц и Щрахе докато още бяха в коалиция

"Това е краят на един политически проект. Той бе опит да се намери нов подход към изпаднала в безизходица политическа система с изчерпана, но неизменна коалиция от консерватори и социалдемократи", пише за политическия трус в Австрия германският вестник "Велт", цитиран от ДПА.

"Това бе опит да се опитомят десните популисти, които заплашваха, че ще станат най-силната партия в Австрия, и да се въвлекат в процес на реформи, който за 516 дни постигна повече от различните коалиции начело с канцлерката Меркел за години наред.

За по-малките партии в Австрия, като Зелените и либералите от Неос, тези събития трябва да превърнат в стимул.

Както и за социалдемократите. Сега те трябва да предложат привлекателни идеи как да бъде реформирана Австрия - например по-отворен пазар, повече възможности, повече благосъстояние. Не бива да се надценяват последиците от края на австрийския експеримент за Европа. Всяка страна трябва да извърви своя път, така че да няма място за изключване, национализъм и нелиберални тенденции. А това не може да се каже за повечето европейски страни. Европа е в несигурна ситуация и не е ясно какво предстои", добавя германският в. "Велт".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа