Венецуела е трети ден без ток

Венецуела е трети ден без ток

Венецуелските власти решиха да обявят 28 март, четвъртък, за почивен ден - третия поред, заради проблеми с липсата на електричество в по-голямата част на страната, съобщи министърът на комуникациите и информацията Хорхе Родригес, цитиран от ТАСС.

Той каза, че се работи активно за възстановяване на националната енергийна система, пострадала от "най-сериозния терористичен акт". В понеделник министърът заяви, че страната е останала без ток в резултат на диверсия, извършена в най-голямата ѝ ВЕЦ. Според лидера на опозицията Хуан Гуайдо спирания на тока е имало в 17 щата.

Вчера президентът Николас Мадуро каза, че причина за второто за един месец мащабно спиране на тока е стрелба на снайперист по ВЕЦ "Боливар". Атаката била извършена от един хълм. Мястото, по което е стреляно и където е предизвикан пожар, е жизненоважно за електрозахранването, каза Мадуро по телевизията. Нападението е дело на "наемник, убиец, изпратен от опозицията, която извършва държавен преврат", заяви той.

Предишното голямо спиране на тока бе на 7 март.

Заради липсата на електричество не работят водните помпи и много жители на столицата Каракас с часове търсиха бутилирана вода в малкото отворени магазини или пълнеха туби и други съдове от изворите по хълмовете на града, предаде Асошиейтед прес.

Опозиционният лидер Хуан Гуайдо призова сънародниците си да не бъдат пасивни и обяви протестна кампания под мотото "Операция Свобода", включваща демонстрации тази събота и следващата, на 6 април. Мадуро също обяви в събота шествие под наслов "Операция в защита на свободата"

Призоваваме всички да излязат на протест в цялата страна срещу проблемите с предоставянето на обществени услуги и да поискат да се прекрати узурпацията на властта, заяви Гуайдо в Каракас. "Гражданите не могат повече да остават пасивни наблюдатели", подчерта той.

Гуайдо добави, че планираната операция "Свобода", която според него ще доведе до прекратяване на управлението на президента Николас Мадуро, ще започне на 6 април. Тогава ще се състоят първите тактически акции на операция "Свобода" в цялата страна, съобщи в Туитър опозиционният лидер.

Гуайдо призова гражданите да създадат комитети, които да се грижат за мобилизацията на протестното движение, а служителите на полицията и армията - да организират защитата на хората от въоръжени групи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?