Венецуела национализира най-големия в страната телеком

Президентът на Венецуела Уго Чавес обяви в сряда началото на национализацията на най-голямата телекомуникационна компания в страната “Насионал телефонос де Венесуела” (Nacional Telefonos de Venezuela), предаде Франс прес, цитирана от БТА. След края на процедурата, чиято стойност се оценява на 1.9 млрд. долара, венецуелското правителство ще притежава 86.21% от капитала на дружеството. 

Очаква се сделката да бъде одобрена на следващото акционерно събрание на телекома на 21 май. Тогава ще бъде назначен нов президент и нов съвет на директорите на компанията.

В средата на февруари венецуелските власти се договориха да закупят 28,5% от капитала на “Насионал телефонос де Венесуела”, които бяха собственост на американския оператор Върайзън (Verizon) за 572 млн. долара. В момента тече покупката на оставащите акции.

Венецуелските акционери на телекома ще получат по 2.12 долара за една своя акция, а собствениците на депозитарни разписки, търгувани в Ню Йорк - по 14.85 долара за ценна книга.

Правителството е готово да изкупи всички акции на “Насионал телефонос де Венесуела”, които са в обращение на борсовия пазар.

“Насионал телефонос де Венесуела” обслужва 3.2 млн. фиксирани телефонни постове, линии, 6.7 млн. абонати на мобилната си мрежа и предоставя достъп до интернет на почти 600 000 клиенти.

Чавес, известен с левите си убеждения, обяви национализацията на компанията малко след като бе преизбран за президент на Венецуела в края на 2006 година.

Освен телекомуникационния отрасъл Уго Чавес вече национализира и петролната промишленост в страната. В близко бъдеще се очаква той да насочи вниманието си към банковия сектор и стоманолеярната промишленост.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?