Венецуела оттегли посланика си в Лима

Венецуела оттегли посланика си в Лима в отговор на решението на Перу да предостави политическо убежище на опонент на президента Уго Чавес, съобщи ББС във вторник.

Външният министър на Венецуела определи решението на Перу като "подигравка с международното право".

Мануел Росалес се изправи срещу Уго Чавес на президентските избори през 2006 година. Срещу него бяха повдигнати обвинения в корупция, които той определи като неоснователни и се укри.

Венецуелското външно министерство заяви, че Венецуела трябва да преразгледа дипломатическите си отношения с Перу. Според Каракас Перу трябва да задържи и екстрадира Росалес във Венецуела

По-рано перуанският външен министър Хосе Гарсия Белаунде съобщи, че страната му дава убежище на Росалес. По думите му това решение отразява дългосрочния ангажимент на страната му към международното право.

Перуанският президент Алан Гарсия е съюзник на Вашингтон и се е сблъсквал с венецуелския си колега Уго Чавес, който често критикува САЩ.

Миналата година Росалес бе избран за кмет на втория по големина град във Венецуела – Маракайбо. Той е изправен обаче пред обвинения в корупция за милиони долари, свързани с предишната му длъжност на управител на щата Зулио.

Според Росалес той е жертва на политически лов на вещици.

Споделяне

Още от Свят