Венецуелската опозиция призова военните да не подкрепят президента

Николас Мадуро

Един от водачите на венецуелската опозиция Леополдо Лопес призова военните да не признават проекта за Учредително събрание на президента Николас Мадуро, предаде Франс прес.

"Приканвам ви да не ставате съучастници в унищожаването на републиката, в една конституционна измама, в репресиите", заяви Лопес - основател на партия "Народна воля", във видео, качено в Туитър.

"Бъдете сигурни, че ще получите подкрепата на гражданите и на Конституцията", добавя във видеото опозиционерът, който на 8 юли излезе от затвора, след като прекара там три години и пет месеца и сега е под домашен арест.

Опозицията отправи ултиматум към Мадуро преди планираните за неделя избори за Учредително събрание, предизвикали бурни протести. Допитване на социологическия институт "Датаналисис" показва, че около 70 процента от венецуелците са против Учредителното събрание.

Античавистите (противници на последователите на бившия президент Уго Чавес, чийто приемник е Мадуро) смятат, че условията на изборите са несправедливи и облагодетелстват лагера на управляващите.

В проекта на президента за пренаписване на Конституцията те виждат средство за Мадуро да остане на власт, като заобиколи избрания парламент и избегне президентските избори в края на 2018 г.

Обръщението към основния поддръжник на президента Мадуро - армията, е публикувано в момент, когато Венецуела се готви за 48-часова обща стачка (днес и утре), свикана от опозицията.

Началото на стачката е планирано за 6 ч. сутринта местно време (10 ч. по Гринуич). Като знак за растящото напрежение и страховете от ново насилие венецуелците се опитат да се запасят с провизии. "Купувам хранителни стоки, които са трайни - консерви и замразени продукти.

Трябва да се подготвим, за да не умрем от глад", каза пред АФП жителка на Каракас.

Освен призива за бойкот на изборите в неделя, опозицията планира голям протест в столицата в петък.

Друг опозиционен лидер, Енрике Каприлес, призова сънародниците си да участват масово в стачката и в протестното шествие в петък. "Мадуро иска да изолира Венецуела от демократичния свят", предупреди той.

Ройтерс отбеляза, че държавни предприятия като петролната компания "Петролеос де Венесуела" (PDVSA), която осигурява 95 процента от приходите на Венецуела от износ, днес няма да стачкуват. Някои държавни чиновници (общо 2,8 милиона души) казаха, че имат строга заповед да не се отлъчват от работа, посочва агенцията.

Споделяне

Още от Свят