Веселин Пенгезов се връща в съда

Веселин Пенгезов, архивна снимка БГНЕС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет възстанови Веселин Пенгезов на длъжността съдия в Софийския апелативен съд. Това се случи след четирикратно отлагане на темата. Решението бе взето във вторник с 9 на 3 гласа в полза на Пенгезов.

Съдията Веселин Пенгезов е подсъдим по т. нар. афера "ОПАК", в която той и още трима души през 2014 г. бяха обвинени за фалшифициране на документи по проекта за изграждане на информационна система на военните съдилища, който се финансира от европейската Оперативна програма “Административен капацитет” (ОПАК). Така той бе отстранен от системата и е извън нея вече две години и половина.

През август тази година влязоха в сила промените в Закона за съдебната власт, които отмениха основанието за отстраняването на Пенгезов. Законът вече постановява, че магистратите се отстраняват от работа, ако са обвиняеми за престъпление, свързано с правораздаването. Пенгезов не е обвиняем за свое решение по съдебно дело, а за действията си като шеф на съд. Така той трябваше да бъде възстановен на работа.

ВСС възстанови на работа и съдийката от Раднево Люба Петрова, която се намира в сходно на Пенгезов положение. “За“ възстановяването ѝ гласуваха 7 членове на съвета, а петима бяха “против“.

Несъгласни с възстановяването ѝ бяха Димитър Узунов, Галя Георгиева, Даниела Костова, Светла Петкова и Каролина Неделчева.

Заради свидетелски показания на Люба Петрова по дело пред Софийския градски съд, прокуратурата започна проверка дали представляващият ВСС Димитър Узунов не я е склонявал към лъжесвидетелстване.

Узунов днес каза, че няма никакво основание за отвод и гласува "против“ възстановяването ѝ.

“Аз няма да подкрепя решението за възстановяването ѝ“, каза Димитър Узунов и изброи всички обвинения, които са ѝ повдигнати от прокуратурата. После той разказа как съдийката го е тормозила, пращала му СМС-и, които той показал на свой колега във ВСС. След този СМС съдийката отишла в съда и обяснила, че Узунов ѝ оказвал натиск.

“Няколко дни по-късно (след съдебното заседание) аз гласувах за отстраняването ѝ“, обясни Узунов.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?