Вестник "Монитор" глобен заради книжката срещу "Да, България", но готви нова

Движението на Христо Иванов иска този път ЦИК да реагира преди продажбата

Колаж: <i>mediapool.bg</i>

Издаваният от кандидат-депутата на ДПС Делян Пеевски вестник "Монитор“ ще бъде глобен заради нарушение на Изборния кодекс с публикувана статия срещу "Да, България", реши Централната избирателна комисия в събота вечерта. Това обаче ясно не пречи на изданието да готви нови компромати срещу движението, които смята да публикува в понеделник и за които партията на Христо Иванов сезира в неделя ЦИК, за да се вземат мерки и да се предотврати разпродажбата на втората книжка.

Санкцията, чийто размер не се съобщава, е наложена на управителя на вестник "Монитор" и е заради статията, поместена на корицата на книгата "Крадци на демокрация. Те ограбиха България!". С публикацията изданието илюстрираше публикация "Дай, България опитва да запуши устата на Телеграф".

След жалба на "Да, България“ ЦИК спря разпространението на книгата, предлагана на 13 март заедно с вестник "Телеграф". Комисията реши, че изданието нарушава Изборния кодекс. Нейният тираж обаче вече беше разпродаден заедно с вестника и на практика взетите от Избирателната комисия мерки бяха постфактум.

Сега ЦИК е приела, че с публикацията "пряко се засягат честта и достойнството на кандидата за народен представител по начин, който е недопустим в условия на предизборна кампания, както и че със заглавието на статията "Дай, България опитва да запуши устата на Телеграф" се нарушават добрите нрави по смисъла на чл. 183, ал. 4 от ИК."

В решение, взето в събота вечерта, ЦИК приема, че и използването на "Дай, България" е нарушение на забраната да се използват материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите.

"Това е така, тъй като с промяната на думата "Да" в съдържанието на името на коалицията с думата "Дай" се променят смисълът и значението, вложени в наименованието на коалицията, като по този начин се цели да се направят определени внушения на читателите на вестника", пише още в решението. Медиите, близки до кандидат депутата Делян Пеевски, използват именно това "Дай, България", за да отразяват партията на бившия правосъден министър.

Малко по-късно в неделя от "Да, България!” поискаха от ЦИК да предотврати поредно нарушение на правилата на предизборната кампания от страна на в. “Телеграф”, като спре планираната за 20 март (понеделник) 2017 г.  нова безплатна книга със заглавие “Маските на задкулисието”.

Рекламата за това ново издание е публикувана на 18 март 2017 г. на последните страници на в. “Политика” и в. “Телеграф”.

"От рекламата на новото издание и снимката на корицата му става ясно, че това е поредната кафява акция на медиите, свързани с кандидата за народен представител на ДПС Делян Пеевски. Рекламата съдържа изображение на лицето на Христо Иванов, председател на “Да, България!” - като маска, а над него е заглавието: “Маските на задкулисието”. В унисон с пропагандните цели на “изданието” е добавен рекламен слоган: “Партии на мафията напират към властта”. На корицата присъства и лицето на друг кандидат за депутат, а именно Радан Кънев, чието добро име книгата също има за цел да опетни", пише в сигнала на “Да, България!”.

Движението иска този път ЦИК да се намеси преди изданието да е излязло, припомняйки, че в предишния случай към момента на постановяване от ЦИК на нарушението книгата вече беше разпространена в цяла България.

"Така, въпреки че ЦИК се опита да ограничи нарушението на изборните правила, то беше осъществено в пълна степен", пише в сигнала на движението.

"Една от каузите, заявени от “Да, България!”, е да гарантира плурализъм и свобода на медиите от политически и корпоративни зависимости. Една от целите в нашата програма е оздравяването на медийната среда чрез осветляване на собствеността на медиите и това ще бъде сред първите задачи на Движението в следващия парламент", пошат още от "Да, България".

Споделяне

Още по темата

Още от България