Вестник на Пеевски бе осъден за лъжа за протест срещу Цацаров

Антоанета Цоневаl, сн: БГНЕС

Антоанета Цонева и Асен Генов, които са част от неформалното гражданско сдружение "Протестна мрежа", са осъдили окончателно в-к "Монитор" за клевета. Повод за делото бяха твърденията на вестника, че двамата са плащали за протести срещу главния прокурор Сотир Цацаров.

Новината бе съобщена от самата Цонева в профила ѝ във Фейсбук. Съдът им е присъдил обезщетение от 3000 лв.

"За тях това не са пари дори за семки, но присъдата си е присъда. Благодарности за адвокат Николай Христов", написа Цонева.

Заглавието на публикацията във вестника бе "Генов и Цонева в паника, не могат да съберат масовка, 50 лв. на калпак за протест срещу Цацаров".

В самата статия се твърди, че "Протестна мрежа" са били на спешна "спявка с командира Радан Кънев и Атанас Атанасов". По време на нея се била "родила идеята за набиране на платена агитка — около 500 души, предимно непознати лица от провинцията, на които ще бъдат платени по 50 лв.".

През миналата година имаше и други присъди за лъжи и клевети от страна на някои медии.

В средата на декември гражданският активист Николай Стайков осъди на първа инстанция сайта ПИК заради обидни и клеветнически твърдения за него в 29 статии на изданието, публикувани в рамките на две години. Съдът призна частичен иск на Стайков за 12 500 лв., а сайтът ПИК да плати и разноски по делото за 3 хил. лв.

На 30 май миналата година съиздателят на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев спечели на първа инстанция гражданско дело срещу сайта ПИК и неговия собственик Недялко Недялков за неимуществени вреди, които са причинени от разпространението на обидни думи и клевети.

Повод за делото бяха редица статии в ПИК, в които се твърди, че Прокопиев "не зачита законите", "е забогатял рязко за една нощ", "се е финансирал през годините бързо и лесно, чрез публичните ресурси на пенсионната система вероятно с милиони левове", "че е влачен от дело на дело и от прокурор на прокурор". Във въпросните статии се твърди още, че "срещу него има образувано досъдебно производство за ощетяване на държавата в особено големи размери", както и че "клати голяма банка".

Присъденото обезщетение бе в размер на 12 000 лева за трите иска, заедно с лихва.

Споделяне

Още по темата

Още от България