Вестник "Вечер": Македонците са хем бити, хем съдени

Македонците са хем бити, хем съдени, коментира излизащият в Скопие вестник "Вечер", цитиран в сряда от БТА.

Вестникът припомня, че през последните седмици се случиха редица инциденти в Струга, Лабунища, Гостивар, Чаир, Дебар маало, Ченто, Аеродром, Драчево, Гьорче Петров, Автокоманда, в които насилници пребиваха жертви, които случайно са се оказали наблизо.

Според официалните даннни насилниците са били предимно етнически албанци, пише изданието. Ако към това се добавят най-малко четири посегателства на църкви, няколко случая на публично запалване на македонското знаме в Македония, Албания и Косово, а след това и изписването на обидни за македонците лозунги е ясно, че става дума за етнически мотивирани инциденти, пише вестникът.

Това че най-малко осем от десет инцидента са предизвикани от албанци, вместо да предизвика загриженост сред албанските политически лидери, засили позициите на техните партии, които не направиха нищо да намерят източника, да преброят инцидентите и да започнат промени в политиката, която допринесе за създаване на атмосфера, в която македонци и македонски църкви са цел на насилнически нападения, отбелязва изданието.

"Вечер" съобщава, че македонският Съвет за радиоразпръскване координирано със Сдружението на журналистите е поискал дискусия и осъждане на писанията на македонски медии за най-новото насилие по улиците на Скопие, Гостивар, Струга.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?