Вежди Рашидов: "Аз не съм смешник, аз съм голям смешник!"

Министърът на културата не се подмазвал на премиера, а просто му казвал: "Да, слушам!"

Рашидов и Борисов откриха обновената сграда на Сатиричния театър, сн. БГНЕС

Културният министър Вежди Рашидов отново напомни за себе си в сряда, като в познатия си стил на поведение пусна в публичното пространство серия от несвързани логически помежду си коментари по време на откриването на обновената сграда на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов".

"Той преди време каза, че съм смешник. Аз му казвам: Не, грешиш. Аз не съм смешник - аз съм голям смешник", пробва лека самоирония скулпторът, обръщайки се към новия директор на театъра Калин Сърменов, който наследи на поста Иван Попйорданов.

 

Рашидов връчи на втория отличие "Златен век", като използва повода да добави, че след неговото управление "летвата вече е вдигната високо". Благодари му и, че днес зрителите на театъра са много, а опашките за билети за постановките са много големи. За Сърменов пък коментира, че не го познава добре и не са близки.

 

Участието на Рашидов в церемонията по откриването на сатиричния театър ще се запомни и чистосърдечното му признание, че много от хората, които навремето се подмазвали на премиера Бойко Борисов, вече са се замогнали значително.

 

"Премиерът е мой началник, аз съм длъжен да му се подчиня, тъй че нямам никакви поводи да му се подмазвам. Аз трябва просто да му казвам: "Да, слушам!", ако мога да върша работа и за това съм се цанил, той е мой работодател, въпреки че някои хора си уредиха живота докато му се подмазваха", обясни министърът в присъствието на самия премиер.

 

Той не пропусна и да изтъкне големите заслуги на правителството във възраждането на театрите, напомняйки, че макар и да не занимавал Борисов със сградните проблеми на артистите, камерната зала "Методи Андонов" е седмата, която се ремонтира "от – до".

 

"Реформа не се прави, за да са нещастни хората, реформа се прави, за да са щастливи хората", поясни поучително министърът, уточнявайки, че ако това не е резултатът от действията на управляващите, "няма проблем да се върнем към равните заплати, студените зали".

 

"Да, благодаря на г-н Дянков, даде ми 1.3 млн., за да може театрите да имат свой завършен вид, то е обидно всичко да са едни мръсни столове, които не са за зрителите. Нали, аз не бих отишъл на театър мръсен!", каза още Рашидов.

 

Самият Борисов също не пропусна случая да се изкаже пред медиите, отбелязвайки, че "сме направили поредното добро нещо за българския театър – наред с метрото, с инфраструктурата и всичко, което правим за града... Много радостното е, че българските филми вече имат огромни почитатели и зрители, театрите ни са пълни, в археологията сложихме много пари, което дава самочувствие на хората и на нацията, ще подпомогне и туризма в следващите години".

 

Добави и, че скоро започва строежът на т. нар. Български Лувър, добавяйки, че се надява музеят да се сдобие с българско название. Борисов обаче категорично отказа да отговаря на въпроси по други теми. В началото на официалното събитие премиерът предупреди репортерите никой да не го ядосва, защото в хороскопа му пишело да не влиза в остри сблъсъци.

 

Ремонтът в Сатирата е на стойност 739 153 лв. и е по проект реконструкция и обновяване на театъра по Оперативна програма "Регионално развитие 2007 - 2013" на Европейския съюз с бенефициент Министерство на културата.

С тях е извършена реконструкция на електрическата инсталация и всички нейни компоненти, осигуряване на улеснен достъп на хора с увреждания, подобрения във връзка с енергийната ефективност на сградата, както и климатизация на камерната зала.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?