Вежди Рашидов обяви, че няма да се закрива нито един театър

Министерството на културата няма да закрива нито един български театър. Това е категоричната позиция на министъра на културата Вежди Рашидов, подкрепена от българското правителство“, съобщиха от министерството в сряда. Съобщението на ведомството дойде на фона на многократни изказваната от Рашидов теза през последните месеци, че театрите “трябва да излязат на пазара“.

В продължение на няколко месеца Министерството на културата проучва становището на творческите гилдии за реформата в сценичните изкуства. Шефовете на успешни театри многократно заявиха, че искат да се даде възможност печелившите институции да запазват печалбите за себе си и по този начин секторът да се регулира на пазарен принцип.

Сега изкараното от успешните театри се връща обратно в Министерството на културата и след това парите се разпределят между всички театри независимо кой какви постановки прави и дали те са посещавани.

С последните приети от правителството икономии в бюджетната сфера парите за театър се намаляват с 20 млн. лв. и актьори се притесняват, че половината от състава на театрите трябва да остане на улицата.

Дори премиерът Бойко Борисов се включи в темата за театралната реформа и заяви, че може да се направят по-малки икономии, но “не може във всяко село да има театър“. Миналата седмица Борисов заяви, че политиката навремето е била във всяко село да има читалище, театър, опера. Сега обаче ситуацията била различна и трябвало да се съобразяваме с новите реалности. "Камен Донев като отива в НДК как сам пълни залите, за два часа изчезват билетите и никой не се оплаква за пари", каза тогава Борисов. Според него не е редно "да се глобява целият народ", за да съществуват малките трупи, които не могат да се издържат.

Рашидов обаче обяви в сряда, че “нито една сцена няма да бъде затворена, а точно обратното - театралните сцени ще бъдат отворени за живото изкуство, за гостуващи трупи и за обмен на творчески проекти“.

Становището на Министерството на културата, подкрепено от творците и работодателските организации в културата, е за въвеждането на нов модел на финансиране, който да мотивира работещите театри.

В момента Министерството на културата извършва голямо проучване на общественото мнение, което да отговори на въпроса каква да бъде реформата в сценичните изкуства. От каква сцена и от какъв театър има нужда всяка община ще могат да кажат най-широк кръг хора - от актьорите до зрителите“, съобщиха от министерството.

Споделяне

Още от България